Witam,
Chciałam się poradzić i liczę na rady ze strony życzliwych osób. Jestem w trakcie realizowania projektu związanego z szyciem i dystrybucją odzieży dla osób w większych rozmiarach (sklep stacjonarny i internetowy). W ramach projektu będę współpracowała z projektantką. I tutaj mam dylemat. Nie chciałabym wchodzić z nią w spółkę, gdyż nie znam dobrze tej osoby. Poza tym to ja będę prowadziła firmę, zajmowała się organizacją wszystkiego, marketingiem, czy dystrybucją odzieży, więc nie wydaje mi się, że równy podział zysków byłby trochę niesprawiedliwy w tym przypadku. Z drugiej strony chciałabym, aby projektantka była zaangażowana w działalność, gdyż do jej zadań będzie również odpowiadanie na pytania klientów związanych ze stylizacją, a także udział w sporadycznych sesjach zdjęciowych odzieży itp. Poza tym startuję pomału w ramach Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości i nie mam pieniędzy, aby tak po prostu zapłacić jej od razu za projekty, dlatego odpada umowa o dzieło. Stwierdziłam, że najlepiej będzie jeśli jej wynagrodzenie będzie uzależnione od zysków. Od prawnika otrzymałam taką odpowiedź:
„… uregulowanie współpracy (w tym podziału) zysku możliwe jest w ramach cywilnoprawnej umowy o współpracy czy prowadzeniu wspólnego przedsięwzięcia lub też w oparciu o odpłatne przeniesienie majątkowych praw autorskich do projektów na Panią za wynagrodzeniem określonym np. procentowo w zysku z prowadzonego przedsięwzięcia.”
Nie wiem jaką drogę powinnam wybrać. Chciałabym, abyśmy obie były zadowolone, a wynagrodzenie było adekwatne do włożonego wysiłku i poświęconego czasu.
Chciałabym poznać Wasze zdanie.
Pozdrawiam