|
Jaką wybrać formę opodatkowania ? - strona 2 |
Jaką wybrać formę opodatkowania ?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
było conajmniej 2-3 razy, do tego nawet ktoś charakterystykę podawał :)
dzieki...
wiec płacac te 3% zryczałtowanego podatku moge wystawiac legalne faktury vat, do odliczenia przez klienta? jesli tak to czy zeby móc wystawiac faktury przy ryczałcie musze cos dodatkowego wypełniać przy rejestracji w US?
wypełniasz VAT-R w urzedzie skarbowym i od tej chwili stajesz sie zwykłym podatnikiem VAT i zaczynasz go placic :( wtedy mozesz wystawiac faktury VAT )
Ja mam nastepujace pytanie... Jak do tej pory płaciłem 3% od przychodu bez VAT bez odliczen kosztow uzyskania przychodow i wkoncu przekrocze obroty limitu 10000 Euro w miesiacu 09.2007. Skladam VAT-R tak? I co teraz? Teraz od każdych 100 zł przychodu musze zaplacic tak jak przed tym 3zł i jeszcze 22 zł VATu? :o Tzn no minus VAT zaplacony przy zakupie towarów które sprzedaje. A zeby wykazywac koszty uzyskania przychodu to musze byc na zasadach ogolnych i prowadzic KPiR? A nie mogę bo tylko od nowego roku. Mam duzo kosztów tak zebym tak mogl odliczyc to wogole bym podatku nie placil a nie moge. Policzylem ze jak zaraz jak przejde na VAT i zaczne go placic to mi wogole sie przestanie oplacac firme prowadzic. Nie bede mial z czego zyc. Czy to prawda ze na zasadach ogolnych jest tak samo tylko ze sie placi 19% zamiast 3% i do tego VAT sie rozlicza i wogole jest "jeszcze gorzej"? Co mam robić? Zamknąć firmę? A moze sa jakies czynnosci ktore moglbym zaczac wykonywac ze przestalbym sie kwalifikowac na ryczalt od przychodow ewidencjonowanych i musialbym isc natychmiast zmienic forme opodatkownia. Prosze o odpowiedz Pozdrawiam
Witam,
Jestem w trakcie zakładania firmy i dziś przyszła kolej na US. Niestety nie jest do końca tak jak pisaliście tu na forum. Mianowicie: - za udostępnianie internetu nie płace 3% ryczałtu tylko 8,5% ponieważ są to wg. US usługi a nie sprzedaż Jak pisałem wcześniej (kilka postów wyżej) będę miał: Obrót 2000zł Koszty 500zł (bez ZUS, same łącze internetowe) Zysk 1500zł To te 8,5% liczę z obrotu czyli z 2000zł co daje 170zł (tyle na miesiąc mam płacić?) a nie z zysku (tak mi powiedziała Pani z US) Moje koszty miesięczne i zakupy będą naprawdę małe. Czy w tym wypadku lepiej być VATOWCEM czy NIE ? Proszę o pomoc w podjęciu decyzji ponieważ US nie chce nic pomagać.
[/quote] Można dostać dofinansowanie z PUP na założenie DG jeśli pracuję na etat i nie zamierzam rezygnować z etatu???
Witam
Planuje otworzyć własną DG. Firma zajmowała by się szeroko pojętym handlem głównie CarPC (komputery samochodowe) i wszystkim innym co z tym jest związane (nawigacja, monitory LCD dotykowe do aut itd). Towar importowany prosto od producenta. Planuje handel hurtowy i detaliczny. Ponieważ będzie to pewna "nowość" na Polskim rynku nie wiem jaki wypracuje zysk obrót itd. Na początek planuje zwiedzac Polske i zostawiac oferty w każdym sklepie związanym z Car Audio lub komputerów w celu pozyskania partnerów handlowych i reklamy towaru. Nie wiem jaką forme opodatkowania wybrać :(. Troche się naczytałem na ten temat i wstępnie mysle o podatkowej księdze przychodów i rozchodów KPiR ale wolałbym się doradzić kogoś bardziej rozgarniętego w tych wszystkich podatkach bo dla mnie to nadal czarna magia :)
Ja wybrałabym zasady ogólne KPiR podatek liniowy i dobrowolnie przystąpiłabym do VAT
Dziekuje za podpowiedź :)
Stoję teraz przed ważną decyzją i niestety sama nie potrafię podjąć tej decyzji . Mam nadzieję ,że bedziecie w stanie mi doradzić .
Muszę wybrać formę opodatkowania dla mojej firmy . Będzie to sklep odzieżowy + sprzedaż na allegro . Jaka forma byłaby najlepsza? Krótko o mojej firmie Osób zatrudnionych : własciciel czyli ja + osoba na weekendy ( za niecały rok zatrudnię osobę na moje miejsce ) Forma Prawna : samozatrudnienie . ( firma jednoosobowa ) Siedziba Sklepu : Centrum miasta , mieszkańców 500 tys . Asortyment : Odzież męska i damska oraz obuwie w różnych przedziałach cenowych Dostawcy : Polskie hurt. + import z Niemiec . Intersesuje mnie czy np wybierając kartę podatkową mogę wrzucać coś w koszty np samochód , koszty poniesione przed otwarciem działalności . czy moge wystawiac faktury . czy waro abym była vatowcem . Jaką mi polecacie forme opodatkowania? zależy mi na każdej opini .
Mylisz chyba Kartę podatkową z ryczałtem.
Ale to nie ważne. Ani w jednym ani w drugim przypadku praktycznie NIC nie możesz wrzucić w koszty. Pełną kontrolę nad kosztami daje jedynie KPiR (jeżeli byś kogoś zatrudniała to nie ma nawet o czym mówić - tylko KPiR), ale to ty sama musisz wszystko przeliczyć. Czasami bowiem brak możliwości wliczenia czegokolwiek w koszty rekompensuje nam niższy podatek ryczałtowy płacony od wartości sprzedaży. Tu niestety należy policzyć i pogłówkować samemu. Bardzo łatwo będzie ci określić, tzw próg oplacalności KPiR vs. ryczałt. Znając wartość przewidywanych kosztów możesz wyliczyć przy jakiej wartości sprzedaży opłaca się stosować ryczałt,
Dziękuję za szybką odpowiedz .
A czy osoba slabo znająca się na księgowości będzie w stanie sama prowadzić KPiR ? - Sklep zamierzam otworzyc pod koniec roku więc napewno zagłębie się w temacie - ale czy jest to strasznie skomplikowana forma opodatkowania ? Przy jakich mw kosztach i zyskach warto wrzucać w koszty ? No i czy warto być Vatowcem prowadząc taki sklep .?
Ja powiem tak. Każdy jest w stanie sam prowadzić samodzielnie KPiR, ale jeżeli ktoś nie ma czasu i atłasu, zawsze może powierzyć tę czynność biuru rachunkowemu, ew doradcy podatkowemu.
Więc jakby co to zapraszam do biura :)
Witam. Od pewnego czasu mysle o zalozeniu pierwszej DG, ktora by sie zajwowala handlem samochodami osobowymi i dostawczymi (zarajestrowanymi w kraju) a w pozniejszym okresie planuje otworzyc warsztat samochodowy w ktorym bym zatrudnial jednego pracownika lecz jeszcze nie wiem w jakiej kolejnosci to bedzie - handel czy warsztat. Wszystko bedzie zalezalo od doplat Unijnych (nie wiem na co dostane dofinansowanie) Zwiazku z tym mam szereg watpliwosci jaka forme opodatkowania powinienem wybrac? Moze szanowni forumowicze mieliscie podobny pomysl na biznes - w jaki sposob to rozwiazaliscie? Co byscie mi doradzili w tej sytuacji?
Dziekuje z komentarz.
Najpierw bym radził dowiedzieć się gdzie i jak uzyskać dopłaty unijne, i na kursie szkoleniu dowiedzieć się jaka forma opodatkowania byłaby najkorzystniejsza
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaką wybrać formę opodatkowania?
- Jaką wybrać formę opodatkowania - JAKĄ FORMĘ OPODATKOWANIA WYBRAĆ???? - Jaką najkorzystniejszą formę opodatkowania wybrać? - Jaką formę opodatkowania wybrać? W Gastronomii. - Jaką formę opodatkowania wybrać na pracownię artystyczną - Etat i działalność - jaką formę opodatkowania wybrać? - Jaką wpisać formę opodatkowania?? - Jaką formę wybrać Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|