|
Jaką wybrać formę opodatkowania ? - strona 3 |
Jaką wybrać formę opodatkowania ?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Tez tak mysle lecz licze na to ze poznam tez Wasze opinie na ten temat! Prosze o wszelkie komentarze na ten temat. Pozdrawiam
Problem taki sam jak w temacie, zamieram otworzyć kawiarnie, preferowana klientela to ludzie 30+. Kapitał na założenie zamierzam pozyskać w 60 % z dotacji oraz 40 % osobiste oszczędności. Poza tym będzie to spółka jawna. No i koniecznie chcę być płatnikiem Vat (może o tyle o ile chce ale muszę bo to mi się opłaci). Jaką formę opodatkowania byście mi radzili oraz jaki rodzaj księgowości.
Jeżeli to jest istotne to: firma zatrudni 2 pracowników mnie i wspólnika przynajmniej na pierwsze 12 miesięcy takie mamy plany później będziemy oczywiście zatrudniać ludzi z "zewnątrz". Kawiarnia będzie znajdować się w turystycznym miasteczku, uzdrowiskowym ok 20 000 mieszkańców.
Witam!Chciałabym założyć z kumplem szkołę pływania.jaką wybrać najkorzystniejszą formę opodatkowania i na czym ona będzie polegała?Bardzo dziękuję za pomoc!pozdrawiam
Mam w planach otworzenie działalności. Chciałem zajmować się tworzeniem stron internetowych, sklepów, szablonów. Swoją sprzedaż prowadziłbym głównie na serwisach aukcyjnych i na swojej stronie www. Dodatkowo chciałem sprzedawać towary typu: kosmetyki, chemia gospodarcza i domowa. Mam pytanie odnoście formy opodatkowania, jaką mam wybrać aby była jak najkorzystniejsza?
W przypadku ryczałtu są różne stawki, co w przypadku jeśli przykładowo moje usługi internetowe będą opodatkowane ryczałtem przykładowo 17% a spzredaż na 3%? Jak wtedy mam sie rozliczać, razem jedną stawką czy osobno? Chciałem również zaznaczyć iż jest to moja pierwsza działalność i wolałbym w miarę łatwą formę opodatkowania. Chciałbym się również dowiedzieć jakie są najniższe stawki w ZUS oraz jakie są ulgi i przez ile w przypadku pierwszej działalności. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zdecydowanie KPiR - żaden tam ryczałt, przy usługach komputerowych.
Dodatkowo VAT - jeżeli usługi świadczyć będziesz dla firm, lub "nie VAT", kiedy odbiorcami będą w większości osoby fizyczne nieprowadzące własnej DG.
Czyli najlepiej będzie jak wybiorę podatek liniowy 19 %? Mam tylko pytanie bo zamierzam prowadzić usłyghi internetowe jak również sprzedawać kosmetyki i chemię. Czy do obu z nich najlepszy jest podatek liniowy? Czy przykładowo mogę z usług rozliczać się liniowym a ze sprzedaży kosmetyków czymś innym?
Jeśli by ktoś również mógł to prosiłbym mi wyjaśnić jak oblicza się kwotę którą mam zapłacić US. Mam jeszcze jedno pytanie, jeszcze nie tak dawno aby założyć trzeba było się nachodzić po urzędach, tu po wpis, tu po regon. Kolega mówił mi że od maja się to pozmieniało i wszystko załatwia się z jednym urzędzie i nie trzeba łazić. Czy ktoś może to potwierdzić?
Witam wszystkich.
Jestem nowy na forum mam zamiar założyc DG i nie wiem jaką forme opodatkowania wybrać i czy bede musiał mieć kase fiskalna. PKD: 17.23 17.23.Z Produkcja artykułów piśmiennych 17.29 17.29.Z Produkcja pozostałych wyrobów z papieru i tektury 18.12 18.12.Z Pozostałe drukowanie 18.13 18.13.Z Działalność usługowa związana z przygotowywaniem do druku 18.14 18.14.Z Introligatorstwo i podobne usługi 46.76 46.76.Z Sprzedaż hurtowa pozostałych półproduktów 47.91 47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet 47.99 47.99.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami 96.09 96.09.Z Pozostała działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana Nie wiem jeszcze jakie PKD wybrać do reklamy internetowej i tworzenia stron WWW i transportu towarowego samochodem do 3.5T Pozdrawiam
Witam Serdecznie,
Małymi krokami przymierzam się do założenia sklepu internetowego. Mam jednak problem dotyczący wyboru formy opodatkowania. Będe wdzięczny wszystkim, którzy zechcą podzielić się swoją wiedzą i doradzić coś w mojej sytuacji. Otóż głównie zamierzam sprzedawać filmy (DVD, BD) książki i w przyszłości muzykę. Początkowo myślałem nad kartą podatkową, jednak ostatnio dowiedziałem się, że ten zakres działalności nie kwalifikuje się na tą formę opodatkowania. Pozostaje mi więc zapytać co wybrać i jak to będzie wyglądało ? W dużej mierze zależy mi na możliwości wystawiania faktur. Prosiłbym również o przedstawienie tematu, jak to dokładnie wygląda (czy do każdego filmu i książki będe doliczać 22% VAT) Jak jest z obowiązkiem prowadzenia kasy fiskalnej ? W przypadku karty byłoby mi o tyle łatwiej, że tam nie ma mowy o ewidencji a to spore ułatwienie dla początkującego. Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie wskazówki. Maciek
Witam mam maly problem.Otoz zamierzam otowrzyc DG polgajaca na uslugach w domu lub w firmie u klienta.Jaka forme opodatkowania musze wybrac?bed tz obslugiwal firmy a te chca faktury,wiec automatycznie ja musze zostac vatowcem?tak to rozumiem,zeby moc im wystawic fakture za usluge.Prowadzac DG na vaci oplacam sobie zus podatek vat od mojej uslugi i co jeszcze?
podatek dochodowy?bedac na wacie moge byc ryczaltowcem i placic podatek np 8,5% czy istnieje tylko jedna mozliwosc placic oprocz vatu podatek liniowy 19%.Jesli ktos z Was umie mi pomoc bede bardzo wdzieczny.Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaką wybrać formę opodatkowania?
- Jaką wybrać formę opodatkowania - JAKĄ FORMĘ OPODATKOWANIA WYBRAĆ???? - Jaką najkorzystniejszą formę opodatkowania wybrać? - Jaką formę opodatkowania wybrać? W Gastronomii. - Jaką formę opodatkowania wybrać na pracownię artystyczną - Etat i działalność - jaką formę opodatkowania wybrać? - Jaką wpisać formę opodatkowania?? - Jaką formę wybrać Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|