Witam!
Dzisiaj dopiero zarejestrowałem się na tym forum, więc na początek chciałbym napisać kilka słów o sobie. Mam 17 lat, kończą mi się wakacje i od września będę uczniem 2 kl. LO. Od jakiegoś roku interesuje mnie GPW oraz kursy walut (USD/PLN i EUR/PLN). Na początku monitorowałem tylko akcje tych spółek, bądź kursy tych walut,w które zainwestował mój tata. Z czasem jednak zacząłem rozszerzać swoje horyzonty w tym temacie. Regularnie śledzę notowania indeksów WIG, WIG20, DAX, NASDAQ, S&P500 oraz w/w kursy walut. Do tego oczywiście notowania kilku spółek akcyjnych. Naturalnie nie jest tak, że przesiaduję godzinami przed monitorem analizując wykresy. Skoro piszę "o sobie" to pozwolę sobie wymienić moje inne zainteresowania (piłka nożna, narty, gry komputerowe ;D, dziewczyny , spotkania z kolegami, muzyka, zakłady bukmacherskie, poker). Jednak to z giełdą i walutami zamierzam związać swoją przyszłość. Marzy mi się zawód w którym jestem poważanym pracownikiem potężnej firmy i zarządzam jej kapitałem. Zarabiam dla niej spore pieniądze a ona wypłaca mi z tego tytuły pokaźne prowizje. Po jakimś czasie chciałbym założyć własną firmę, ale zdradzając oczywiście GPW. I w tym miejscu należałoby przywołać pytanie postawione w temacie tego wątku, a mianowicie "Jaki kierunek studiów wybrać?" Wiem, że zawód który mi się marzy wymaga licencji maklera gpw, licencji doradcy finansowego lub licencji podobnego kogoś. Z tego co czytałem to kursy umożliwiające zdobycie takiej licencji są otwarte. Jednak wiem że dobre studia są najlepszym przygotowaniem do zdobycia takiej licencji. I tu rodzi się mój problem. Nie wiem jaki kierunek najlepiej. Czy ma to być ekonomia czy finanse i rachunkowość czy... ? Zdaję sobie sprawę że mam jeszcze "dużo czasu", jednak moim zdaniem początek drugiej klasy jest bardzo dobrym momentem na wybór uczelni. Znając zasady rekrutacji mógłbym zacząć chodzić na jakieś fakultety, które umożliwiłyby mi zdanie matury na wysokim poziomie.
Mam nadzieje, że pomożecie mi wybrać jakiś kierunek
Pozdrawiam i dobranoc ;)
Piotrek