|
Jaki kredyt wybrać? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Kredyty
Autor
Wiadomość
Witam, jestem na forum pierwszy raz;) Chcę zakupić dom i mam dwie możliwości: albo kredyt na firmę którą prowadzę lub kredyt na osobę fizyczną. Ponoć przy kredytach dla firm jest więcej papierologii, jednak chciałabym dom ten przenaczyć na biuro więc zalezy mi na tym by się znalazł w środkach trwałych firmy. Co najlepiej zrobić??
Jeżeli kupisz dom na firmę, to możesz go wykorzystywać chyba tylko w ramach firmy. Jeżeli będą tam sypialnie, pralka automatyczna, deska do prasowania, żelazko (czyli częściowo będziesz go wykorzystywała jako biuro, a częściowo jako dom mieszkalny), to Urzędowi Skarbowemu może się to nie spodobać. Ale formalnych przeciwskazań do kupna domu na firmę nie ma. Zawsze te 2,5% rocznie wpiszesz sobie w koszty z tytułu amortyzacji, a dodatkowo w koszty pójdą odsetki od kredytu.
Teraz jest tyle ofert banków że chyba, jakbym miał znowu brać kredyt, to bym nie wyrobił. ja skorzystałem z darmowych porad ludzi z Goldenegg. moge powiedzieć tylko same dobre rzeczy o ich doradztwie i znajomości rynku. pomogli bymi wybrac bank i skompletować dokumenty. obsluga 1 klasa. teraz tylko spłacać mi pozostało:D
Jeśli dom to tylko na osobę ...bo na firmę sie nie da...ale zawsze możesz mieć adres firmy taki jak adres Twojego domu ;)
Od kiedy nie można kupić domu, czy pałacyku na siedzibę firmy?
Nie no można pewnie że tak...z tym że nie słyszałem o takim kredycie...
|
|