|
Jaki najlepszy pomysł na reklamę? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Marketing i Reklama
Autor
Wiadomość
Jaki, waszym zdaniem, jest najlepszy sposób na reklamę marki bądź produktu? Ostatnio firma BoConcept, producent eleganckich i ekskluzywnych mebli, rozpoczął niecodzienną akcję promocyjną. W Warszawie, Trójmieście czy Katowicach, ten elitarny koncern meblowy przemienił zwykłe, szare i brudne uliczne ławki w bardzo luksusowe i komfortowe siedzienia. A to wszystko dzięki prostemu pomysłowi, jakim było naciągnięcie na ławki wygodnych i bardzo estetycznych pokrowców z logo firmy. Przyzwyczajeni też jesteśmy do tego, że podrzuca nam się różne ulotki i katalogi pod drzwi mieszkań. I tu znowu BoConcept wyróżnił się swoją nienachalną kampanią: katalogi z ich luksusowymi produktami można było sobie wziąć i obejrzeć w czasie jazdy taksówką. Jak na mój gust, to naprawdę bardzo ciekawe i przede wszystkim "z klasą" akcje promocyjne. Co o tym sądzicie?
każdy pomysł jest w miarę ok:-) Inne np: -pozycjonowanie strony w internecie(wcześniejsze jej skonstruowanie oczywiście wraz z ofertą); -kampanie reklamowe np z użyciem balonów; -wszelkiego rodzaju wlepki autobusy/słupy ogłoszeń. masa rozwiązań:-) Dużo fajnych firm co się tym zajmują masz na favore.pl- bez reklamy - wpisz tylko 'reklama' i powinno wyskoczyć ileś ofert na ten temat.
Prócz takich niecodziennych działań ta firma meblowa również wymalowała swoje logo na chodnikach w większych miastach. Zastanawiam się czy to faktycznie dobry i skuteczny sposób reklamy, zwłaszcza tak ekskluzywnych produktów. Czy to nie mija się z wizerunkiem firmy, która stawia na prestiż i elegancję?
Jak dla mnie bomba z tymi ławkami. Muszą mieć naprawdę kreatywnego pracownika w dziale marketingu..
Dobry przykład dla wszystkich przedsiębiorców- nie podrabiać tylko tworzyć własną reklamę.
Też tak uważam. Pozytywnie i z klasą. No i na tych pokrowcach było napisane, że to, że nie że zazwyczaj ławka tak nie wygląda to nie ich wina ;) Oryginalnie i dowcipnie.
Jestem ciekawa, czy spotkaliście się z podobnymi akcjami, z innymi małymi formami happeningów reklamowych? Mam nadzieję, że podobnych akcji będzie coraz więcej.
Podoba mi się akcja Always, która była pokazywana w telewizji na VivaPolska, gdzie dbali o to żeby kobietom było wygodnie, pamiętam że mieli bardzo wygodny fotel (oczywiście z logo firmy) i na nim nosili kobiety. Nie śledziłam tego aż tak bardzo i nie jestem pewna czy naprawdę chodzili po mieście czy to był tylko klip reklamowy. Jeśli to pierwsze to kampania też dość wymyślna.
Pora żeby firmy odeszły od ulotek a zaczęły kreować własny wizerunek, własną reklamę, wyjść do klientów i naprawdę miło się sprzedać. Kto zna jeszcze inne dobre kampanie reklamowe proszę się odezwać.
|
|