|
Jaki NIP na pieczątce do działalności gospodarczej? |
Jaki NIP na pieczątce do działalności gospodarczej?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Moje pytanie może zabrzmi dziwnie, ale chciałbym zapytać Was o zdanie. Zakładam 1-osobową działalnośc gosp. Na tym forum znalazłem posty zawierające dyskusje czy pieczątka jest potrzebna czy też nie. Jako, że będę wystawiać faktury VAT to wyrobię takową pieczątkę. Czytałem, że na pieczątce musi być nazwa firmy, moje nazwisko, pełny adres, ew. telefon, REGON i NIP. No właśnie - ale ten mój własny nr NIP, który uzywam np do składania PITów? Czy ten, który dostane (?) przy wyborze formy opodatkowania US. Proszę o wyjaśnienie jak to jest.
raz przyznany nip zostaje, ewentualnie jak będziesz robił biznes z zagranica rozszerz go o PL z przodu (jeden druk więcej do wypełnienia w US)
NIP jest jeden na całe życie.
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj byłem zlożyc wniosek o regon i zajrzalem do punktu wyrabiajacego pieczątki. Pani poinformowała mnie, że typowa pieczątka firmowa kosztować bedzie 58-62 zł. Trochę drogo, znalazlem na allegro duzo tansze, nbawet z kosztem przesyłki (wystawiaja faktury vat).
I wlasnie z fakturą VAT mam kolejne pytanie z kategorii "dziwnych":-) Na zaświadczeniu o wpisie do ewidencji dz. gosp. mam wpisaną datę rozpoczęcia dz. w dn. 20 lipca. Czy mogę kupić więc na firmę pieczątkę i fakturę VAT, np z datą 13 lipca wrzucić w koszty działalnosci?
Możesz i oczywiście polecam kupienie DOBREJ pieczątki na Allegro.
dzięki bardzo za radę, pozdrawiam
Powiem tylko jeszcze, ze nie ma czegos takiego, ze cos jest na pieczatce wymagane.
Generalnie sluzy ona naszej wygodzie. Ludzie jednak przyzwyczaili sie ja stawiac wszedzie. Ja osobiscie, choc mam pieczatke uzywam jej zadko, nawet na fakturach zadko przybijam. Walcze ze stereotypami :-). Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaki to rodzaj działalności gospodarczej?
- Otwarcie działalności gospodarczej - Zawieszenie działalności gospodarczej - Majątek działalności gospodarczej. - Zamknięcie działalności gospodarczej a VAT - Rozpoczęcie działalności gospodarczej - Zamknięcie działalności gospodarczej - Rozwój działalności gospodarczej - Reaktywacja działalności gospodarczej Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|