Witam serdecznie.
Od dłuższego czasu przeglądam BiznesForum ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na pytanie, które mnie ostatnio nurtuje. Otóż chciałbym otworzyć działalność usługową związaną z paintball'em i głównym miejscem do tego byłaby dawna żwirownia, która należy do mojego brata. Ma ona ponad 5 ha powierzchni i obecnie odprowadzany jest od tego jakiś śmiesznie niski podatek (podejrzewam, że rolny). Mam w związku z tym pytanie - jeśli chciałbym od niego dzierżawić ten teren to czy wysokość podatku drastycznie się zmieni?
W necie znalazłem taki opis:
"Ustawa o podatkach i opłatach lokalnych (dalej uopol) mówi, że grunty będące w posiadaniu przedsiębiorcy łączą się z działalnością gospodarczą, dlatego można wobec nich stosować najwyższe stawki podatku od nieruchomości. Nie dotyczy to użytków lub lasów z zasady podlegających podatkowi rolnemu lub leśnemu. Mogą być one objęte podatkiem od nieruchomości wówczas, gdy prowadzi się na nich działalność gospodarczą. Posiadanie gruntu na prowadzenie działalności gospodarczej nie łączy się z jej rzeczywistym prowadzeniem (art. 1a ust. 1 pkt 3 uopol)."
Co to oznacza w praktyce?
Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi...