Witam wszystkich od niedawna jestem cichym czytelnikiem tego forum. Mam 24 lata i udalo mi sie juz do tej pory zamknac i otworzyc pare interesow. Wiekszosc z was szuka na tym forum akceptacji waszego pomysłu na ktory wpadliscie w ten czy tez inny sposob. Zanim otworzycie firme powinniscie sie zastanowic nad tym CZEMU JESTESCIE LEPSI OD INNYCH bo jesli ktos pisze na przyklad ze chce sie zajac koszeniem trawnikow to nie zastanawia sie nad tym ze najprawdopodobniej jego pracownik sam otworzy taka firme w bardzo krótkim czasie. Wielokrotnie powtarza sie rowniez watek firm transportowych ktory jest tego jeszcze lepszym przykladem. Widzicie u kogos 20 aut w leasingu i wydaje wam sie ze zarabia na tym interesie niewiadomo jakie pieniadze a prawda jest taka ze ma albo cichego wspolnika albo sam dorabia sobie w sposob klucacy sie z prawem w Polsce. Kolejnym czynikiem o ktorym wiekszac z was zapomina jest CZYNNIK LUDZKI. Wiekszosc z was nie zdaje sobie sprawy z tego ze zatrudniajac pracownika nabywa w wiekszosci przypadkow osobe ktorej nie zalezy za bardzo na wykonywaniu zajecia rzetelnie co za tym idzie zle wplywa poprzez swoje zachowanie na atmosfere w pracy. Jesli podejmujecie sie interesu w ktorym zatrudniacie osoby ktore beda zarabiac wiecej niz przecietnie to mozecie liczyc na wiekszy entuzjazm co za tym idzie na mniej nieprzespanych nocy. Kolejnym bardzo ważną rzecza która powinniscie brac pod uwage przy zakładaniu interesu jest PŁYNNOSC MAJATKU PRZEDSIEBIORSTWA. Jesli otworzycie sklep franczyzowy to szansa na wyjecie 200 tyś.zł ktore zainwestowaliscie na rozpoczecie działalnosci bedzie wiecej niż znikoma. To samo w przypadku używanych czesci samochodowych. Co z tego ze bedziecie mieli na stanie czesci za 1 mln pln skoro klient bedzie sklonny wam zaplacic za nie 50 tys. zł przez co zmiana branży w takim przypadku bedzie bardzo trudna. Cecha ktora charakteryzuje wiekszosc bardzo zyskownych interesow jest to ze sa INNOWACYJNE. Jesli otwieracie cos jako pierwsi możecie narzucic wieksza marże co za tym idzie miec wiekszy zwrot z inwestycji. Zakladajac budke z kebabem nie uda wam sie podbic rynku . Natomiast jesli podejdziecie do tematu w sposob nowatorski jak SFINX , całosc podacie w innej oprawie to wasze szanse na trafienie na liste 100 najbogatszych forbsa wzrosna wielokrotnie. Jak dla mnie najważniejsza cecha jesteresu jest to zeby byl TRUDNY DO SKOPIOWANIA. Powiem to na przykładzie sprowadzania samochodów. W momencie gdy wchodzilismy do uni można go bylo na sprowadzeniu jednego samochodu zarobic po 200 % . Po 3 miesiacach zyska spadł z 200% na 100 % natomiast po pół roku 25% na aucie było bardzo dobrym wynikiem.
Wynikało to z tego ze ludzie zamykali kioski i sklepy rybne brali kredyty i zaczynali masowo wyjeżdzać po auta. Efekt byl tego taki ze po roku czasu rynek sie tak zapchał ze cudem bylo zarobic na sprowadzeniu jakiego kolwiek samochodu i prawie w każdej rodzinie z okolic w ktorych mieszkal ktos sie trudnil importem aut.
Reasumujac jesli ktos ma ochote otworzyc naprawde dobry interes to powinien sie zastanowic nad niezej podanymi punktami:
1. czemu jestesmy lepsi od innych ?
2. czy interes jest trudny do skopiowania?
3. na ile nasz pomysl jest innowacyjny ?
4. na ile majatek naszego przedsiebiorstwa bedzie płynny ?
5. jak duży wpływ na powodzenie naszego interesu bedzie mial wpływ czynnik ludzki?
Przepraszam za ewentualnie niedociagniecia pod wzgeldem ortografi ktore wynikaja z tego ze jestem dyslektykiem. Prosze o to aby post byl dodany do waznych tematow ponieważ może sie podac osobą ktore mysla o założeniu firmy oraz czekam na wasze opinie i cechy biznesu ktore moglbym dodac do topica.
Pozdrawiam.