|
Jaki wybrać dom maklerski? |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Jaki wybrać dom maklerski?
ZESTAWIENIE OFERT WYBRANYCH BIUR MAKLERSKICH
(prowadzenie rachunku w ujeciu rocznym) DM BZW BK 55zł BM BPH 40zł BDM 49zł DM Milenium 52zł PKO BP DM 50zł IDM SA 48zł ING 44zł CDM pekao 60zł DI BRE 50zł DM BOŚ nic się nie płaci (Prowizja minimalna) DM BZW BK 5zł BM BPH 6zł BDM 2,95zł DM Milenium 1,9zł PKO BP DM 2zł IDM SA 10zł ING 5zł CDM pekao 8zł DI BRE 5zł DM BOŚ 5zł (Akcje - prowizja od transakcji) DM BZW BK 0,29-0,39% BM BPH 0,36-0,4% BDM 0,39% DM Milenium 0,37-0,39% PKO BP DM 0,39% IDM SA 0,39% ING 0,31-0,39% CDM pekao 0,4% DI BRE 0,35-0,39% DM BOŚ 0,39% daytrading 0,2% (kontrakty terminowe - prowizja od transakcji) DM BZW BK 9-10zł BM BPH 8,5-9zł BDM 11,9zł DM Milenium 7-10zł PKO BP DM 12zł IDM SA 8-12zł ING 8-9zł CDM pekao 13zł DI BRE 11-12zł DM BOŚ 8-11zł (Przelew do innego banku) DM BZW BK 1,5zł BM BPH 2zł BDM nie ma opłaty DM Milenium 2zł PKO BP DM 3zł IDM SA 4,5zł ING według stawek ING CDM pekao nie ma opłaty DI BRE 5zł DM BOŚ max. 3zł
mm oprócz tego jescze jedno pytanko ,cytuję "DM BOŚ nic się nie płaci "-oni wołają tam nawet za najmniejszy bezpłatny pakiet usług przelewu na ich konto -5000 zł ,czy można to jakośominąć w tym czy innych domach maklerskich ?
dzięki i pozdrawiam !
Nie wiem dlaczego chcesz to omijać - to służy tylko żeby ludzie nie tworzyli wirtualnych kont i nic z nimi nie robili - zaśmiecanie systemu DM, polecam BOŚ jak się ma 5000 zł, ja zaczynałem od Mbank - konto z obsługą maklerską na początek. A w graniu na poważnie polecam Boś - dużo więcej opcji i funkcji niż w MBanku.
Również szczerze mogę polecić BOŚ czyli bossa.pl. Nie polecam eMaklera mBanku, chyba że ktoś kupuje akcje dziś a sprzedaje za rok czy dwa w między czasie nie patrząc na notowania.
Mam zamiar jutro otworzyć rachunek inwestycyjny w tym celu z ponad 20 domów maklerskich przeanalizowałem 12 ofert brokerskich (wyłącznie z obsługą internetową) i wybrałem:
DOM Maklerski KBC Makler a oto dlaczego: Obsługa rachunku: • Kwartalna opłata za prowadzenie rachunku: 10 zł/kwartał 48zł/rok • Pięć najlepszych ofert kupna/sprzedaży: 50 zł/m-c • Wysłanie sms'a potwierdzającego wykonanie zlecenia: 0 zł • Opłata za przelew na rachunek prowadzony poza Bankiem: 5 zł Prowizje internetowe: akcje 0,39% wartości transakcji, kwota minimalna od zlecenia 3 zł obligacje 0,19% wartości transakcji, kwota minimalna od zlecenia 3 zł opcje 2,5% wartości transakcji, kwota minimalna od zlecenia 5 zł kontrakty 11 zł za sztukę Podsumowanie: Opłata za prowadzenie rachunku inwestycyjnego jest zbliżona do pozostałych ofert innych biur i kształtuje się na poziomie 40zł netto rocznie (48zł brutto), biura życzą sobie średnio 50zł za rok, za wyjątkiem DM BOŚ który zrezygnował z tej opłaty, zamiast tego wymaga 5000zł na rachunku inwestycyjnym. Zasadnicza różnica jest przy opłatach za dostęp do serwisów informacyjnych bez opóźnień, wszystkie domy brokerskie udostępniają bezpłatnie tylko 1 najlepszą ofertę kupna/ sprzedaży, przy większej ich liczbie oferta KBC bije inne na głowę, ponieważ w (niestety) jedynym płatnym pakiecie (on-line5) za 50zł udostępnia 5 najlepszych ofert kupna/sprzedaży, dla porównania przy 5 najlepszych ofertach kupna/sprzedaży zachwalany DM BOŚ - 179,00 zł, CDM PEKAO 110,00 zł, DM ING 110,00 zł, DM BZ WBK 109,00 zł, DM PKO BP 98,00 zł, DM IDM 89,00 zł, inne Domy Maklerskie (w celu ukrycia?) pomijały opłaty za te usługi w tabelach opłat i prowizji. W niektórych DM trzeba płacić za każdy wysłany przez system sms z potwierdzeniem wykonanie zlecenia, bezpłatne jest tylko potwierdzenie e-mail. Prowizje od wartości transakcji, nie różnią się znacząco w DM wyjątkiem jest DM Millennium który ma system taryf oparty na wartościach transakcji, natomiast kwota minimalna od zlecenia jest już różna w poszczególnych DM, przeciętnie jest to wartość 6zł ale zdarzały się też prowizje 7, 9 i 10 zł, minimalna prowizja KBC wypada korzystniej niż w innych DM. Dziękuję za uwagę i proszę o przedstawienie swoich wyborów z racjonalnymi argumentami za i przeciw, żeby temat pomagał w wyborze najlepszego DM.
dzięki za odpowiedż ,bos jest ok.ale 5000 pln wolę zainwestować...dzięki pozdrawiam
Czy dobrze główkuje ?? Rozumiem że w BOŚ te 5000 zł ma leżeć spokojnie na koncie i nie można ich inwestować ??
nie, chodzi o to że minimum 5000 musisz zainwestować.. czy też 4000 mieć na koncie a np 1000 w akcje.
W mBanku nie mam ani jednego wykresu - tylko 3 majlepsze oferty kupna - sprzedaży i nic wiecej. Co ciekawe jak kupie akcje to na drugi dzień juź nie mogę sprawdzić po ile kupiłem i ile było naliczonej prowizji. Ogólnie mBank odradzam. Ale szukam czegoś innego i proszę o opinie jak wyglądają pod względem opcji dostępnych na ekranie (grafika , czytelność, funkcjonalność, szybkość) ich funkcjonalności wymienione wyżej DM ??
labik, spójrz sobie do papierów wartościowych--> historia transakcji (wybierz daty czy spółki czy co tam chcesz)--> zatwierdź
Na następnej stronie bedziesz miał wszystkie akcje jakie posiadasz, w każdej masz cenę, za jaką kupiłeś, sumę za jaką kupiłeś Do tego dodajesz prowizję i wszystko gra.
siemka
Npaiszcie cos na temat domu maklerksiego PKO BP warto czy nie ?? Prosze o jakies info Pozdro ziomki
jesli juz cos robisz to rob to dobrze , wiec jesli chcesz profesjonane konto to radze bos
Ja jestem w BZ WBK i jestem bardzo zadowolony. Mam tam konto od 5 lat. Wcześniej byłem w CDM Pekao - porażka
Witam!
Czy może ktoś coś napisać na temat prowadzenia rachunku DM ING. Będę wdzięczny.
|
|