pasas napisał(a):Bedzie to pośrednictwo pienięzne
Nie masz wyboru
zasady ogólne KPiR ewentualnie podatek liniowy
|
Jaki wybrac rodzaj podatku? - strona 2 |
Jaki wybrac rodzaj podatku?
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Nie masz wyboru zasady ogólne KPiR ewentualnie podatek liniowy
W roku 2008
Podstawa obliczenia podatku w złotych Podatek wynosi 44'490 zł 19% - kwota zmniejszająca podatek 586 zł 85 gr 44'490 zł - 85'528 zł 7'866 zł 25 gr + 30% nadwyżki ponad 44'490 zł 85'528 zł 20'177 zł 65 gr + 40% nadwyżki ponad 85'528 zł Roczny dochód nie powodujący obowiązku zapłaty podatku tzw. kwota wolna od podatku w 2008r. to 3.089 zł Jeśli przewidujesz dochody w okolicach 45000 lub więcej to zdecydowanie podatek liniowy, chociaż piszesz, że zyski będą dzielone na pół więc dochód nie przekroczy 45 tyś. różnica jest taka, że przy podatku liniowym płacisz stale 19% i nie korzystasz z kwoty wolnej 3089 zł, nie masz również obaw, ze zahaczysz o tzw, drugi próg podatkowy co oznaczałoby 30% podatku po przekroczeniu kwoty 44 490. Jeśli jest jednak tak jak piszesz, że te ok 45 tyś dzielicie na dwie osoby to każdy z was zarobiłby średnio ok 22500 co daje spory zapas do przekroczenie drugiego progu, a co za tym idzie dalej, oscylował byś w granicach 19% a wtedy szkoda by nie skorzystać z wymienionej kwoty wolnej 3089 zł. W praktyce oznacza to, że podatek zapłacisz dopiero po zarobieniu więcej niż wspomniane 3089. Nie jest to wielki margines ale zawsze. Formę opodatkowani możesz zresztą zmienić raz do roku składając stosowne oświadczenie do dnia 20 stycznia każdego roku podatkowego, więc jeśli wybierzesz zasady ogólne według tzw. skali podatkowej a będziesz widział, że twoje dochody (oby) znacząco rosną, rozpoczynając nowy rok podatkowy złożysz odpowiednie zawiadomienie do właściwego Urzędu skarbowego, że w nowym roku podatkowym będziesz się rozliczał za pomocą podatku liniowego. Sprawa również jest bardziej skomplikowana jeśli mówimy o dochodzie a przychodzie. Opodatkowany jest dochód, czyli przychód - koszty= dochód, dochód - składki na ubezpieczenie społeczne = podstawa opodatkowania i dopiero od tej kwoty wyliczany jest właściwy podatek pomniejszony o składki na ubezpieczenie zdrowotne. Wtedy powstaje ostateczna kwota do wpłaty do urzędu. Trochę to zawiłe ale mało podałeś informacji bo przewidywane 45 tyś nie jest jeszcze wyznacznikiem do podatku. Generalnie wiele firm kieruje się zasadą, że działalność usługowa niestety nie gromadzi zbyt wielu kosztów, więc powstają dość spore kwoty do opodatkowania, nie wiem czy w swoich wyliczeniach uwzględniłeś już koszty prowadzenia działalności. w razie pytań spróbuję pomóc.
Witam
Zakładam DG. I stoje przed wyborem formy podatkowej? Zastanawiałem się nad podatkiem liniowym 19% Z tego co wiem ten podatek liczy się od uzyskanego dochodu (czyli przychód minus koszty jego uzyskania) Tylko co może być kosztem uzyskania takiego przychodu? Paliwo? Rachunek za tel? Amortyzacja auta? rata leasingu? Z tego co wiem przy liniowym można odliczyć tylko ZUS itp. Czy mam rację? Planuję zająć się doradztwem finansowym pod szyldem innej firmy. Jak twierdzą fachowcy roczny dochód minimalny to ok 120 000 (oczywiście wszystko zależy ode mnie tj od czasu mojej pracy itp )
Przy podatku dochodowym (zarówno liniowym, jak i tym według skali) kosztami uzyskania przychodów z DG, są WSZYSTKIE koszty związane pośrednio lub bezpośrednio z uzyskiwanymi przychodami, a nie tylko ZUS.
A tak nawiasem mówiąc, to kiepski będzie z ciebie doradca finansowy, jeśli tego nie wiesz.
dzieki za info P.S Napisałem ze planuje a nie że jestem. Gdy planujesz mieć dziecko to nie oznacza że jesteś ojcem..........
Witam w niedalekiej przyszlosci chcialbym otworzyc pizzerie i mam problem z wybraniem podatku , kto moglby mi podpowiedziec jaki wybrac i dlaczego... ?
pozdrawiam
Witam serdecznie mam pytanie pracuje w zakładzie, na umowę o prace na
cały etat i chce założyć działalność gospodarczą na pół etatu. Na Internecie nie mogę znaleźć zbytnio wiadomości jak to zrobić. Firmę chce złożyć na razie jedno osobowo w dziedzinie budownictwa (remonty i wykończenia budynków i mieszkań), bardzo proszę o jakieś wiadomości, co mam robić i gdzie się udać i jakie dokumenty potrzebuje i jakie musze wypełnić,
Myśle, że najlepsze do Ciebie będą zasady ogólne, bo pewnie w twojej firmie wystąpią jakieś koszty.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam:)
Ja też niedługo otwieram agencję reklamy w mieście 40tys mieszkańców, nie wiem tylko jaki rodzaj opodatkowania byłby najlepszy dla takiej działalności, no i czy zostać vatowcem, z racji tego że firmom będzie zależało na odliczeniu kosztów reklamy ale czy to będzie dla mnie opłacalne i z czym to się wiąże, czy są jakieś agencje reklamowe bez zarejestrowanego VATu?
Bardzo proszę o pomoc.
Chyba nie ma
A jaką formę opodatkowania mogę wybrac , czy na taki rodzaj działalności mogę wybrać KPIR lub ryczałt?
Dzięki
nie KPir a kartę podatkową przepraszam za błąd
Na wstępie chciałem przywitać się jako nowy na forum Cześć
W niedługim czasie będę otwierał swoją pierwszą działalność gospodarczą we własnym lokalu. Będzie to bar(restauracja) z kuchnia Polską, wchodzisz jesz zupę schaba i wychodzisz. W weekendy będę organizował przyjęcia okolicznościowe , komunie, chrzciny, itd. Obroty nie wiem jakie będą bo ciężko na chwilę obecną powiedzieć, miasto 60 tys mieszkańców lokal w centrum, ale nie przy samej ulicy. Dużo czytam o podatkach i otworzeniu działalności gospodarczej, i chciałem prosić o doradzenie jaki rodzaj podatku powinien być dla mnie najkorzystniejszy? I Dlaczego ? Z góry dziękuje i pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Jaki rodzaj reklamy wybrać???
- Jaki rodzaj opodatkowania wybrać? - Dorabianie w weekendy. Jaki rodzaj podatku? - Firma usługowa - jaki rodzaj opodatkowania wybrać - Rodzaj podatku dochodowego - Usługi oraz handel w internecie a rodzaj podatku - Jaki rodzaj Umowy - JAKI RODZAJ DZIAŁALNOŚCI ??? - Jaki to rodzaj wydatku? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|