|
Jakie beda konsekwencje donosu? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Witam, nagrałem film w zakladzie gastronomicznym w którym pracuje.Na filmie dokladnie widac osoby które pracują na czarno bez umów i widać też że są łamane wszelkie normy przechowywania żywności.Film ten mam zamiar doręczyć do inspekcji pracy oraz sanepidu, i stąd moje pytanie-czy coś mi grozi za ujawnienie takiego filmu?czy osoby nagrane na nim które pracują bez umowy o prace będą miały wyciągnięte jakieś konsekwencje?A gdybym film ten wrzucił na YouTube?czy szef mi może założyć sprawe w sądzie o to ze ujawniłem owy film?Dodam jeszcze w skrócie ze szef jest strasznym tyranem który nie szanuje i wykorzystuje ludzi!Płaci nędzne grosze a każdego pracownika uważa za złodzieja.Jego lokal należy do wielkiej sieci znanej w całej polsce, myśle że po jego ujawnieniu zrobiła by się delikatna afera.Prosze bardzo o rady co mam dalej zrobić z tym filmem?
Rób co chcesz.
sprzedaj polsatowi lub tvn, może przynajmniej jakaś kasa z tego bedzie...
Jak ma byc kontrol z sanepidu z naszego miasta to on dzien wczesniej wie bo tam ma swoich ludzi, a ostatnio jak poszlo nie po planie to kazdy mial uciete z od wypłaty 50zl za łapówke do sanepidu(tak nam mówił)Więc sprawą musiałby się zająć ktoś z wojewódzkiego sanepidu.A co najlepsze dziś szantażami spowodował że dziewczyna kóra byla w 5 miesiącu ciąży zwolniła sie dobrowolnie... do tego dążył żeby nie płacić za nią zusu.
jak tam macie tak źle, to czemu tam pracujecie???
Właśnie dziś sie zwolniłem...
Ja uważam, iż spokojnie taki donos mozesz zlożyć. Konsekwencje z tytulu zatrudniania ,,na czarno" poniesie pracodawca i chyba o to chodzi. Ponadto jeżeli pracodawca narusza przepisy BHP to takze poniesienie konsekwencje prawne.Co do obaw za ujawnienie filmiku to bym sie nie martwiła, zwolniłeś się więc mobbingu pracodawca nie zastosuje, jeżeli donos nie podpiszesz to organ, ktory go otrzyma nie ma za zadanie szukać jego autora tylko zareagować na jego treść. Uważam, że takich pracodawców nalezy eliminować z rynku nawet stosując tzw.donosy.
No to masz problem chłopie.
Jeśli ten facet ma tak wysoko postawionych ludzi to lepiej z nim sam nie zadzieraj. Możesz wiele stracić. Powiem ci szczerze, że jeśli podałbyś na forum do wiadomości firmę której to dotyczy znacznie ułatwiłoby to pracę. Myślę, że ludzie wspólnie zaczęli by się burzyć, bo sam jak to napisałeś to się wzburzyłem. Wkońcu my to później jemy! Opisz sprawę jaśniej, może wszyscy coś wymyślimy i będzie z tego meta. :D Oczywiście szkoda ludzi, którzy na tym cierpią. Ty zaś jako twórca tego filmiku nie czuj się bezpiecznie. A za zamieszczenie na YouTubie nic ci nie grozi. Sam mogę ten filmik zamieścić nawet jak mi masz chęć go syłać dam ci email. A potem będzie tutaj link ;)
|
|