Tak najpierw zapytam się w Twoim serwisie, ale postanowiłam zadać to pytanie jeszcze na forum.
Oczywiście dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
|
Jakie dotacje z UE na sklep internetowy? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Dotacje
Autor
Wiadomość
Tak najpierw zapytam się w Twoim serwisie, ale postanowiłam zadać to pytanie jeszcze na forum.
Oczywiście dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Obecnie mam swoja firme - studio panokcia,ale chcialabym również otworzyć sklep internetowy.Własna działalność mam od 10.2005r., nie korzystałam z dotacji z UE na otwarcie firmy,ale chciałabym teraz zkorzystać z dotacji na rozwój działalności. Prosze o pomoc.
Jakie dotacje mogę dostać? Na co moge je przeznaczyć? Do kiedy można składać wnioski o dotacje? Gdzie mam się zgłosić? Z góry dziękuje za pomoc.
Możliwości jest mnóstwo.
Zależnie od tego, jaka to dotacja. W ogóle to powinno to wyglądać inaczej - mówisz co chcesz zrobić i ile potrzebujesz na to środków i wtedy dobiera się dotację a nie odwrotnie.
Prawidłowe pytanie to "od kiedy?". Obecnie nie są prowadzone nabory. Najbiższe ruszą pod koniec roku.
Zależy jaka to ma być dotacja. MOżesz zgłosić się do jednej z firm, które zajmują się pozyskiwaniem dotacji lub bezpośrednio do MRR lub IW.
Chcę rozszerzyć swoja firme i otworzyć sklep internetowy. Potrzebuje na to 30.000zł.
O jaką dotacje moge się starać?
Brakuje jeszcze informacji na co dokładnie miałaby być ta dotacja przeznaczona. Inwestycja wstępnie kwalifikuje się do starego 3.4 ZPORR, chociaż kwota jest mała. Minimalne wsparcie to 20 tys ale jednocześnie dotacja nie może przekraczać maksymalnie 70% całej inwestycji. W rzeczywistości mało kto może starać się o tak wysokie dofinansowanie. Realnie jest to około 55%. Poza tym przy dofinansowaniach z UE trzeba najpierw sfinansować całość we własnym zakresie a dopiero potem następuje wypłata dotacji (jeżeli projekt jest zgodny z tym co jest napisane we wniosku). Poza tym nie wszystkie koszty są kosztami kwalifikowanymi. To tak w skrócie. No i jest jeszcze podstawowy problem - 3.4 ZPORR już nie ma. A co jest w zamian? NIC. Ministerstwo ociąga się z wydaniem wytycznych do nowych działań i na razie wszystko stoi. Najszybciej nabory rozpoczną się w listopadzie tego roku.
witam,jestem od wielu lat osobą bezrobotną,wiem juz co po kolei jesli bede chciala zlozyc wniosek o dotacje z pup,mam tylko pytanie,poniewaz chcialabym zalozyc sklep internetowy,moja siedzibą byloby mieszkanie a we wniosku nalezy wpisac adres siedziby jaka chce sie wynajac na dzialalnosc firmy...
we wniosku chcialabym wpisac komputer,czy oprogramowanie rowniez nalezy wpisac?Poniewaz chce sprzedawac rzeczy ktore sama robię,wiem ze jakas czesc tej dotacji moze byc przeznaczona na towar? czy jesli podlicze ze np.starczylo by mi 8 tys a nie 12 mogę prosic o dotaczje w wysokosci 8 tys? co jesli napisze wiecej a wykorzystam mniej,czy mozna to bez problemu oddac?czy poniose jakies konsekwencje? z gory dziekuje,Alicja
Wpisujesz adres domowy i po kłopocie.
Możesz wpisać. Nikt Ci nie karze. Ale skoro można kupić za pieniądze z dotacji to czemu tego nie zrobić?
Ale w Twoim wypadku nie będzie towaru. Możesz za tu przeznaczyć ją na materiały niezbędne do produkcji.
Tak, ale lepiej startować po 12 tysięcy.
Musisz kupić wszystko co napiszesz we wniosku. Jeżeli wydasz na to mniej pieniędzy niż przewidywałaś resztę oddajesz i po kłopocie.
baaaardzooo dziekuje za szybką odpowiedz,jesli chodzi o towar to będę cos miala,poniewaz kupuje przedmioty ktore potem ozdabiam,potrzebuję farb,lakierow,czyli na to tez moge pisac we wniosku o dotację?
A czy jesli to byloby moje mieszkanie jako siedziba sklepu netowego mogą doczepic sie ze jakies specjalne wymogi muszą byc spelnione ?? Bardzo dziekuje i pozdrawiam,Alicja
Jeżeli nie zabrania tego regulamin to można.
Nie.
Witam. Mam pytanko a może kilka pytań...
Chciałbym otworzyć sklep internetowy i wiązało by się z tym wystąpienie o dotacje... w związku z tym mam pytanie właśnie na co konkretnie mogę otrzymać; sprzęt produkcyjny , komputer itp sprzęt , a może jakas czesc na zakup towaru?... zanim zacznę "zabawę" z wystawieniem o dotacje chce mieć wstępne rozeznanie z gory dzięki za jakas odpowiedz . Pozdrawiam
Jeżeli chcesz mieć wstępne rozeznanie to proponuję przejrzeć dział - znajdziesz odpowiedzi na te pytania.
wojtek mowiles cos na poczatku o dotacji 20 tys + 700 co miesiac (PRZEZ PIERWSZE 6 MIESIECY) z jakiego to jest programu ta dotacja?
To już nieaktualne. Teraz wchodzi lepsza ;-)
Poszukaj informacji o 6.2 PO KL.
Witam,
Zamierzam otworzyć sklep internetowy, jednak wcześniej chciałbym dowiedzieć się czy mam realne szanse na uzyskanie pomocy finansowej na tę okoliczność. Wyczytałem, że Urząd Pracy odpada, gdyż muszę być zarejestrowany jako bezrobotny, a będąc studentem nie mam takiej możliwości. Pozostają środki UE. Czy ktoś mógłby mi posłużyć dobrą radę i napisać gdzie oraz jakie dokumenty powinienem dostarczyć w celu otrzymania dotacji? Z pozdrowieniami, Adrian.
A może opcja "szukaj"?
|
|