|
jakie koszty |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
hej czy jest ktoś może mi opowiedzieć o kosztach i procedurach związanych z otwarciem pubu- restauracji oraz grity solnej.
Grota solna to spora inwestycja. Badałem temat i chcąc otworzyć grotę o powierzchni ok. 30 m² (na 8-10 leżaków) musisz liczyć się z wydatkiem 130-160 tys. zł Utrzymanie nie kosztuje dużo i to jest plus tej inwestycji. Są jednak aspekty które odwiodły mnie od realizacji tego pomysłu.
1. lokalizacja (najlepiej miejscowość wypoczynkowa) 2. własny lokal (nie każdy zgodzi się na "zainstalowanie" 10-12 ton soli w dzierżawionym lokalu) 3. co, gdy nie trafisz z lokalizacją? Tego nie da się tak po prostu rozebrać i przenieść w inne miejsce. Reasumując, według mnie otwarcie Groty Solnej wymaga zbyt wielkiego ryzyka. Pozdrawiam.
co do pubu restauracji to najpierw znajdujesz lokal pozniej sanepid robi ci plany przystosowujesz lokal odbiera go straz elektrycy i sanepid zalatwiasz koncesje na alkohole i to wszystko. oczywiscie jeszcze DG
a co do kosztow otworzenia pubu to jest to rozpietosc od jakichs 30tys do ponad 300tys (wszystko zalezy od tego w jakim lokal juz jest stanie czy jest przystosowany pod tego typu dzialalnosc oraz to jaki masz pomysl na wystroj, marketing i od tego czy lokal bedzie serwowal posilki)
[ Dodano: Sob Wrz 30, 2006 6:01 pm ] ...aha zapomnialem napisac... Magdalena jesli ci zalezy moge na szybko policzyc Ci jakie to moga mniej wiecej byc koszta jesli podasz nastepujace szczegolow: Lokalizacja Wielkosc lokalu Mniej wiecej jaki typ lokalu (jaki target jesli chodzi o klientow) Mniej wiecej jaki wystroj Kuchnia czy bez Czy decydowalabys sie na umowa na wylacznosc jesli chodzi o sprzedaz piwa Jesli masz na oku konkretny lokal to jak najwiecej o lokalu
|
|