Witam,
Proszę o pomoc o dobraniu właściwego PKD dla sprzedaży nowych części samochodowych przez internet.
Znalazłem coś takiego :
45.32.Z Sprzedaż detaliczna części i akcesoriów do pojazdów samochodowych, z
wyłączeniem motocykli
47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub
Internet
Klient dokonuje wyboru towaru w oparciu o ogłoszenia, katalogi, informacje dostarczone na
stronie internetowej, modele albo inny środek reklamy i składa swoje zamówienie za
pośrednictwem poczty, telefonu lub przez Internet (zwykle poprzez specjalne środki zapewnione
w ramach takiej strony internetowej). Nabyte towary mogą być albo bezpośrednio ściągnięte z
Internetu lub fizycznie dostarczone do klienta.
Podklasa ta obejmuje sprzedaż detaliczną:
− dowolnego towaru drogą zamówienia pocztowego,
− dowolnego produktu przez Internet,
− bezpośrednią przez telewizję, radio i telefon,
− prowadzoną na aukcjach internetowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
− sprzedaży detalicznej pojazdów samochodowych oraz części i akcesoriów do pojazdów
samochodowych poprzez Internet, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grup 45.1,
45.3,
I teraz nie jestem pewien czy powinienem wpisać oba kody czy tylko 45.32.Zdotyczący sprzedaży części samochodowych? a kodu 47.91.Z dotyczącego sprzedaży przez internet już nie podawać ?
Tyczy się to właściwie każdego innego artykułu sprzedawanego przez internet - czy podawać tylko ten kod dotyczący tego konkretnego artykułu czy tylko ten mówiący ogólnie o sprzedaży przez internet czy może oba?
Nie jestem również pewien co oznacza stwierdzenie "Rozróżnienie pomiędzy działem 46 a działem 47 określone jest przez rodzaj dominującego
klienta." Dział 46 dotyczy sprzedaży hurtowej a 47 detalicznej. - tzn że sam mam zadecydować czy sprzedaje bardziej w hurcie czy w detalu i wtedy wybrać odpowiedni kod?
Z góry dzięki za pomoc !