|
Jakie są koszty otworzenia sklepu internetowego? |
Jakie są koszty otworzenia sklepu internetowego?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes w Internecie
‹ Sklepy Internetowe
Autor
Wiadomość
Jakie są koszty otworzenia sklepu internetowego ?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi...
Wszystko zależy od tego, jakie oprogramowanie wybierzesz, grafikę zakupisz itd. Oprogramowanie - 700-2000zł Grafika - 800-4000zł Logo - 200zł Fan Page na Facebooku - 200zł (Możesz wykonać sam, ale jakość nie będzie taka sama, jaką by ci zrobił grafik) Domena 50zł Zakup towaru - Sam musisz ustalić kwotę. Dodam, że najwięcej kosztuje praca, którą musisz włożyć w sklep i wiele kosztów się powtarza co roku np. domena, oprogramowanie itd.
Oprogramowania nie zmieniasz co roku, kolega tomasek cos poplatal.
Realny cennik wg mnie (ja tyle liczylem, jak robilem strony; tani nie jestem) kwot netto: oprogramowanie: 2500 - 3500zl w zaleznosci od funkcjonalnosci grafa: 400 - 1000zl (przytoczone przez poprzednika 4k to jakas kwota z kosmosu zupelnie) logo nie musisz miec na poczatku, grafik cos w cenie zrobi znosnego na poczatek - nie ma co wydawac kasy na cos, co moze nie wypalic. fan page - jak odpalasz sklep, to bedziesz mial raczej malo luda z poczatku. nie ma co sie bawic w facebooka i tracic kasy i czasu, Twoim priorytetem jest wyszukiwarka i integracja z ceneo i innymi porownywarkami sklepowymi, ewentualnie allegro. domena ok. 55zl rocznie hosting ok. 300zl rocznie domena i hosting to jedyne roczne oplaty. do tego jesli chcesz mozliwosc platnosci karta, to musisz sie dogadac z dotpayem lub innym posrednikiem. opcja druga to otworzenie sklepu gotowego - placisz miesieczny abonament (np. kilka % od sprzedazy ale minimum 20zl miesiecznie), ale nie placisz za oprogramowanie, hosting (tym zajmuje sie wlasnie firma majaca gotowy sklep), mozesz uzyc przez nich proponowanej darmowej grafy. generalnie w tym przypadku placisz tylko za domene. polecam to rozwiazanie na poczatek, a jak sie rozkreci, to wtedy przeskakujesz na wlasny system. Jak jestes zainteresowany szczegolami, to napisalem artykul o tym: sukcesstronyKROPKApl/sprzedaz-internetowa-prowadzenie-sklepu-internetowego zamien slowo KROPKA na kropke - mam za swieze konto, by umieszczac odnosniki :/
Ceny są bardzo zróżnicowane, ale jeśli chcemy mieć solidny, dobry sklep na skutecznej platformie musimy wydać nawet 10 000 złotych.
Cóż, sklep internetowy zależy od Twoich funduszy gdyż odnosząc się do postu Pana Krzysztofa:
Oprogramowanie: Za 3 tysiące na pewno autorskiego sklepu nikt nie napisze a licencja na dobre skrypty jest już po 700 zł. W zależności od zasobności portfela można wybrać np. VirtueMart do Joomli który sam używam i wydać okrągłe 0 zł. Grafika: 2 tyś zł jest realne przy profesjonalnym grafiku, można też dogadać się i będzie w tej cenie logo. Nie masz pieniędzy ? Skorzystaj z darmowej skórki sklepu a logo wygeneruj sobie sam -> google i fraza free logo creator Fan page: Wszystko zależy od grupy docelowej Twojego sklepu, sprzedają tak jak ja maszyny komunalne nie pasuje do targetu, jednak fan page sam w sobie tak czy siak nic nie kosztuje Domena: Rejestracja niecałe 20 zł a przedłużenia różnie. Hosting: Moja firma hostingowa może zaoferować za 60 zł rocznie (stała kwota) -> RedHosti pl Korzystając np. VirtueMart masz wbudowaną integracje np. Dotpay czy paypal.
Jeśli chodzi o koszty to tanie, sprawdzone oprogramowanie robi firma taumedia , teraz chyba za ok 2tyś mamy sklep z licencją, grafiką i hostingiem.
Ja za to znam serwis który za 100zł wpisowego i od 19zł/mies udostępnia oprogramowanie sklepu internetowego. Istnieje możliwość stworzenia własnej grafiki - ok 1000zł, ale nie jest to koniecznością, można także dostarczyć własną grafikę.
Dodam że wtedy nie martwicie się niczym, ani serwerem, ani domeną(no chyba że chcielibyście mieć własną), ani oprogramowaniem które jest bardzo często aktualizowane. Zainteresowanych zapraszam na PRV
Zgadzam się :) dochodzą jeszcze: Ulotki druk z projektem ok 500 zł Lokal - 2000-3000 Kasa fiskalna - 1000 zł Na początek min z 50 tyś
domilux, lokal mu nie dochodzi, bo internetowy może prowadzić z domu i wpisać adres zameldowania, jako siedzibę firmy. Ale reklama dość dużo pochłonie. Z tym, że przynosi wymierne efekty. Jak masz sklep internetowy, to na pewno poruszasz się też po allegro, a czytałem ost, że panorama firm, zaczęła z nimi współpracę i dzięki temu więcej ludzi odwiedza twój sklep. Wiadomo że od przybytku głowa nie boli ;) no i trzeba wziąć pod uwagę, że nie każdy (szczególnie ze starszego pokolenia) korzysta z allegro.
Nie zupełnie.. Dobry sklep można mieć już za niecałe 100zł miesięcznie. Do tego dochodzi koszt grafiki 1000-1500zł. Jeśli nie chcesz inwestować na początku, wiele produktów oferuje w pakiecie gotowe szablony. Wiem, bo sam prowadzę sklep na platformie i bardzo mi to odpowiada :-)
A ja się posłużę branżowym dowcipem:
- Ile kosztuje wykonanie strony internetowej? - Tyle ile kupno samochodu. Dokładnie tak samo jest ze sklepem internetowym. Na Allegro oprogramowanie możesz kupić za przysłowiowe parę złotych. Za dedykowane rozwiązanie zapłacisz kilkadziesiąt tysięcy
to dowcip, jeśli tak to ci się udał:-) ja znam inny - Ile kosztuje wykonanie strony internetowej? - Tyle ile kupno roweru
czesc
click shop czy cos takiego, placisz % obrotu, nic z góry, nic z dołu pozdrawiam Kamil
Teraz jest dobry czas dla właścicieli sklepów internetowych, tylko trzeba się przygotować na ostre starcie... Fajny artykuł: http://www.facebook.com/Afiliant/posts/105922842855884
Święta święta i żeby po świętach zobaczyć efekt, to trzeba trochę nad nim popracować. ;-) A zarobek w tym okresie niemały...
Witam serdecznie,
Koszty założenia sklepu internetowego jest bardzo różny wszystko zależy od funkcjonalności sklepu standardowo jest to koszt od 2600 w górę, w granicy 3000zł można kupić sklep z indywidualną grafiką. Nasza firma "3wArt ”ostatnio również oferuje sklep internetowy na abonament wraz z indywidualną grafiką w cenie 99zł miesięcznie. Tak jak pisałem wszystko zależy od specyfikacji sklepu. Aby sklep zaczął funkcjonować dochodzi zakup reklam, stworzenie logotypu oraz całej kreacji firmy w sieci.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jakie są koszty otworzenia sklepu internetowego?": - Koszty sklepu internetowego - Stworzenie sklepu internetowego - koszty ?? - Koszty uruchomienia sklepu internetowego - Jakie formalnosci Przy zakupie sklepu internetowego - Poszukuję wspólnika/czki do otworzenia sklepu
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|