Witam
Mam pytanko:
Ile kosztuje założenie strony WWW
jej utrzymanie
jej wykonanie
Co trzeba zrobić krok po kroku żeby mnieć własną stronę WWW?
Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
|
|
Jakie są koszty założenia Strony Internetowej? |
Jakie są koszty założenia Strony Internetowej?Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam
Mam pytanko: Ile kosztuje założenie strony WWW jej utrzymanie jej wykonanie Co trzeba zrobić krok po kroku żeby mnieć własną stronę WWW? Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
1. Musisz kupić domenę - od darmoych po 100 zł netto
2. Wykupić hostng - od darmowych (nie polacam) do 200 zł 3. Zgromadzić materiały (teksty) do umieszczenia na stronę 4. Zaangażować firmne lub osobę do wykonania strony - od 500 w górę. Lepiej wybrać nieco droższą ofertę, rozmawiać z usługodawcami, najlepiej dobrę firmę. Koszt strony "wizytówki" główna + 5-7 podstron + kontakt w dobrej firmnie to ok. 1000 - 1500 zł 5. Kosztem corocznym będzie hosting i odnowienie domeny. ps. najlepiej jeśli trafisz na firmę, która zajmuje się jeszcze doradztwem w zakresie e-biznesu - unikniesz wielu komplikacji przez to Służe pomocą: http://www.tetate.pl
Wszystko jest zalezne od tego co chcesz miec na swojej stronie,
ceny prostych wizytyowek zaczynaja sie praktycznie od okolo 1000 zl, utrzymanie, jezeli nie robimy na stronie zmian to praktycznie zaweza sie tylko do oplaty hostingu ( serwera gdzie ma strona "lezec" ) oraz domeny ( zazwyczaj okolo 200zl rocznie ). jezeli chcesz aby ktos aktualizowal twoja strone co jakis czas musisz liczyc okolo 50-500zl miesiecznie, w zaleznosci od ilosci zmian, mozna tez kupic strone ktora sam mozesz modyfikowac ( wtedy najczesciej strona jest duzo drozsza ), do modyfikacji nie musisz miec zadnych dodatkowych umiejetnosci ( powiedzmy ze poziom obslugi MS Word wystarczy ). Ceny moga sie wachac w zaleznosci od firmy ktorej zlecasz wykonanie strony, ale przede wszystkim cena zmienia sie w zaleznosci od tego co na tej stronie chcialbys posiadac. Bardzo chetnie porozmawiam z Panem na ten temat, tutaj lub np poprzez mail: ludwik.grochowina@solf.pl
- Wykupienie domeny ok.30 zł .com, ok.60 zł .eu, ok 90 zł .pl
- Wykupienie Serwera www zalezy ile potzreba miejsca na serwerze, baz mysql itd, jesli na wizytówke tzn domowa strone ok. 50 zł powinno wystarczyc za rok, jesli an stronke typu chelsealondyn.net ok. 80 zł, jesli na wiekszy portal to rząd ok. 300 zł - Zatrudnienei grafika ok. 50-150 zł - Zatrudnienie Programisty ok. 50-400 zł - Zatrudnienie Webmastera tzn żeby zrobił stronkę ok. 100 zł - Promocja ok. 400 zł - Co rok odnawianie domeny ok. 100 zł - Co rok odnawianie serwera www od 50 do 300 zł
Zapomniałem jeszcze wspomnieć, że ceny stron i serwisów internetowych bardzo często porównuje się do cen samochodów, np cena rozbudowanego serwisu internetowego to 1/3 samochodu. Teraz oczywiście następuje pytanie jakiego samochodu i tutaj jest właśnie najciekawsza kwestia, bo można kupic zarówno malucha jak i Mercenesa, zależy co kto lubi.
Tak jak praktycznie w kazdej dziedzinie biznesu ( a szczególnie uslug ) możemy wybrać ofertę tańszą i droższą, lepszą i gorszą... Oferty które zostały przedstawione powyżej ( przez pana Marcina ) są dosyć smieszne, biorąc pod uwage na przykład grafika. Nad dobrą przemyślana grafiką, przyciagająca uwagę i nie odstraszającą, z odpowiednio dobranymi kolorami, często ciekawym logotypem grafik musi spędzic okolo 4-5 dni (8h każdy, czyli tydzien pracy ). Podana została kwota 50-150 co po uśrednieniu daje 100zl, Teraz następuje pytanie kto pracuje za 400zl / miesiąc ( 4*100 )? Nie wspominam ze należy odjac podatki, zus... Odpowiedź: gimnazjalisci, licealisci inni którzy nie muszą dbać ani o utrzymanie własnie, ani rodziny, nie dbają o legalność oprogramowania i podatki, ale przede wszystkim nie mają doświadczenia a ich prace nie robią tego co powinny robić, czyli przykuwać uwagę klienta. Należy pamietać, że pierwszą rzeczą na którą patrzy potencjalny klient wchodząc na strone to wygląd, który musi zachęcać! Sprawa się ma podobnie jesli chodzi o programiste... Program bo w takich kategoriach należy rozpatrywać stronę internetową może być napisany dobrze i słabo, podobnie jest z naprawą samochodu. Jedna osoba zrobi to dobrze i polecisz ja innym, Inna osoba naprawi samochod tak, że za 2 tygodnie trzeba będzie go naprawiać ponownie. Główne problemy, które często sa źle rozwiązywane przez osoby nie mające doświadczenia to: nieodpowiednie zabezpieczenia przed włamaniami ( często należy liczyc się z kosztami przy włamaniu ) , napisanie kodu, który jest nie optymalny i wykorzystuje za dużo zasobów komputera firmy hostingowej ( należy się liczyc z kosztami ) , Napisanie kodu który nie bedzie dobrze odczytywany przez wszystkie przeglądarki internetowe ( czesto pomijane są np przeglądarki, które czytają zawartość strony - dla niewidzących lub niedowidzących, a to tez są potencjalni klienci, nie należy ich zaniedbywać ) Swoją droga jak juz wspomniane bylo wcześniej najlepiej zatrudnić osobę, firmę która zajmie sie całościa stworzenia strony ( a nawet sprawa serwerów i domeny) , unikniemy wtedy wielu problemów, przy aranżowaniu współpracy programisty i grafika. Prosze pamietać o jednej bardzo ważnej kwestii: To strona ma dawać pieniądze Twojej firmie a nie Twoja firma topic pieniądze w stronie. To strona ma przyciagać klientów. To strona ma zachęcić do skorzystania z usług Twojej firmy. To strona ma byc swego rodzaju pośrednictwem między Twoją firmą a klientem. Mogę Cię zapewnić, że: Dobra inwestycja zwróci sie bardzo szybko, Zła inwestycja spowoduje kolejne koszty. A wracając do poprzednich postów:
Zgadzam się i polecam takie właśnie działania. Pozdrawiam Serdecznie Ludwik Grochowina ps. nie wiem czym jest "Promocja ok. 400zl" w poście pana Marcina
bo mozna dalej jescze radzić : dobra strona flaschowa z animacją 3d to koszt ( samej animacji tez ok 4000 - 6000z
mogę taka zrobić tylko nie o to chyba mu chodzi a moze tak: prosta strona napisana w wordzie ( na poczatek) nie mówię w pajaku darmowa na republice do tego aliansa ( darmowego ) zeby mić adny adres ( bo republika ma dugi) co pól roku odświerzyć zeby nie zaiwesili ( wejscie w panel adminnistracyjny wystarcza) i masz strone GRATIS a w wordzie kazdy sam sobie jest w stanie napisać strone ,a pózniej zapisz ajako ,,strona sieci web" i niech mi nikt nie mowi o profesjonalizmie bop wiekszosc stron w internecioe to wasnie takie strony nawet jak robioone przez profi firmy to wygladaja jak amatorskie wiec taka srtona zrobiona samemu nie bedzie odbiegaći razić niewiele jest stron godnych podziwu a moze ktos poda adresy dobrych stron na wzór jak ma ewygladać dobra strona?
Od razu podajecie sumy, ja swoją prywatną stronkę zrobiłem i umieściłem w necie za darmo i do dzisiaj działa bez problemu. Trochę literatury i czasu i każdy coś zrobi.
kolpi:
rower czy prosty motor też każdy może zrobić sam, wystarczy poczytać z czego się składa, jak się to wszystko skręca, poszukać materiałów no i jest. Pytanie tylko czy nie lepiej niektórych spraw oddać profesjonalistom ?
mozna oddać profesjonalistpm
nawet rzeba dlatego napisawe ze trzeba ja zrobie stron e za 6000z l ale mozna za darmo mogę podac wiele adresów amatorskich stron które sa super i wiele profi które sa badziewiem
6000zł?? Myślisz, że ktoś za swoją pierwszą stronę internetową odpali Ci 6000zł? Piotrwyrzkowski powiedz co sądzisz o ofercie tego Pana?
cena strony nie zalezy od tego czy jest to pierwsza strona klinenta czy ostatnia
ale od tego co trzeba na nia wasdzić 3 wymiarowa gradika 3d we flaschu tak moze kosztować i nie jest to moja oferta post wyzej pisaem o wordzie i darmowcu cena 6000z byo odpowiedzią na oferte piotra ze on zrobi za 4000 i zeby dac profersjonaliscie jak bedzie trzeba podam linki do \drozszych stron
Coprawda jeszcze nikt złamanego grosza nie zarobił na tej stronie, ale nie ma co oszczędzać. Zawsze można trochę mniej towaru kupić, na prądzie wodzie i mydle przyoszczędzić. Strona za 15 000 to jest to.
Witam
Może więcej pomocy Panowie, a mniej reklamy własnych działalności? :wink: piotrwyrzykowsk, nie napisał w poście na jakie cele ta stronka ma być, więc może - jesli nie komercyjna - nie potrzeba aż tak wiele. W kwestii wyboru hostingu radzę wybrać firmę, która serwery posiada w Polsce. - i może też ważyć mnóstwo - co utrudni korzystanie (a przynajmniej będzie wielce irytujące) Niekoniecznie - nie musisz korzystac z autorskich CMS-ów, zawsze można wykorzystać Mambo albo Joomlę. BTW - ciekawy blog "hobbystycznego analityka użyteczności" Nie róbcie tego w domu Poczytaj tez trochę o uzyteczności witryn. Zlecając komuś wykonanie - warto wiedzieć o czym mówi webmaster, zwłaszcza że często się zdarza że witryna iowszem ładna, ale nie przyjazna użytkownikowi, albo np. nie zoptymalizowana, a to pociąga kolejne koszty. Pozdrawiam
tiferet,
ależ oczywiście, że masz rację, można korzystać z darmowych rozwiązań, jednak podobnie jak w przypadku klienckich programow komputerowych takich jak edytor tekstu czy arkusz kalkulacyjny komercyjne strony są najczęściej dużo wygodniejsze, a ich najważenijsza cecha to to iż: mówisz - masz, Nie tylko CMSy (systemy zarządzania treścią) są dostępne darmowo, mamy przecież także darmowe layouty ( grafika ), a nawet darmowe szablony stron internetowych ( html + grafika ). Ale niestety jest pewne "ale":
Uważam iż rozwiązania opensourcowe są ciekawym wyjściem ale tylko dla osób z naprawde niskim budżetem i dla stron hobbystycznych, bo czym jest dla firmy 1000zl? za które może mieć naprawdę ciekawą stronę, która jak wcześniej mówiłem zarabia pieniądze. Otwarcie wielu biznesów liczy się w minimum dziesiątkach tysięcy... W/g mojej opinii na reklamie i kontakcie z klientem ( bo taką ma rolę strona www ) nie należy oszczędzać. Myślę, że nie narzucam się z reklamą własnej działalności, a przekazuję odpowiednie informacje, aby uzmysłowić ludziom jak ważna jest dobra strona internetowa. Pozdrawiam serdecznie
jak zwykle w tego typu dyskusjach co strona to inna teoria
co do czesci stwierdzen zgoda,co do innych mam inne zdanie dla poczatkującego ( a z takim mamy do czynienia) open offic (darmowy)jest tak samo dobry jak miccrosoft office (platny) dla poczatkującego strona zrobiona w kreatorze (dowolnego typu) tak samo speni swoje zadanie natomiast co do kosztów ( na poczatek dzialalnosci) 1000zl za strone to moze byc duzo dla firmy ktora okrzepla na rynku to moze niewiele co do stron hobbystycznych - niejednokrotnie strony amatorskie sa lepsze od stron ktore robia profesjonalne firmy bo amatro pracuje nad swoja strona i tylko swioj a ,dopiesszcza zmienia ,jest na bierzacą i caly czas ja masuje poniewaz ja nie zyje z robienia stron , mogę si etu nie reklamowac wiec nie jestem za aby wszyscy robili strony wylącznie w firmach bo jakby sami sobie prtobuja napedzic klientów stad tez odmienne podejscie do profesjonalizmu powtórze jescze raz zanam strony amatroskie super ,kosztowayby duza kase i profesjonalne ( zroboine w firmach webmasterskich ) conajmniej cienkie dla poczatkujacego wystarcza darmowa strona na darmowym serwerze zeby bylo fajniej alians np na ir
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jakie są koszty założenia Strony Internetowej?": - Koszty poczatkowe założenia księgarni internetowej - JAKIE SA KOSZTY ZAŁOŻENIA FIRMY - Koszty posiadania strony internetowej. - Jakie sa koszty zrobienia strony i dobrego serwera - Kod strony internetowej - weryfikacja techniczna strony - Koszty założenia firmy
|
|