|
Jakie składki? |
Jakie składki?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Dzień dobry!Mam pytanie.Chcę otworzyć szkołę pływania,zatrudnić męża pracującego obecnie na umowę o pracę i kolegę prowadzącego własną działalność,to moja pierwsza działalność,zatem jakie składki i w jakich wysokościach będę odprowadzała za każdego z nas?jakie będę płaciła podatki i jakich kwotach?czy one będą zależne od dochodu?z początku zapewne nie będzie wysoki.Pytam,bo boję się że w konsekwencji nie będę miała z czego wypłacić wynagrodzeń.Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Jeśli mąż pracuje na umowę o pracę i Pani chce go zatrudnić w firmie również na umowę o pracę to opłaca Pani za niego pełne składki stosownie do wysokości wynagrodzenia. Jeśli kolega prowadzi działalność i chce go Pani zatrudnić również na umowę o pracę to również płaci Pani od niego pełne składki bez ulg. Pani z racji tego, że jest to pierwsza działalność będzie Pani płacić obecnie 350zł zusu na preferencyjnych zasadach przez pierwsze 2 lata(tzn ma Pani taką możliwość) Powyższe zasady odnoszą się do jednoosobowej działalności gospodarczej, możliwe są również inne formy działalności, bądź inne formy zatrudnienia pracowników oczywiście zgodnie z definicjami form współpracy między pracownikiem a pracodawcą zależnych od rodzaju wykonywanej pracy. Podatki są zależne od osiąganego dochodu (jeśli forma opodatkowania działalności jest na zasadach ogólnych lub według podatku liniowego) lub od osiągnego przychodu (jesli wybierze Pani formę opodatkowania działalności na zasadach ryczałtu) lub też podatek może być określony wedle stałej kwoty (gdy formą opdatkowania jest karta podatkowa)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jakie składki?": - Jakie składki ZUS i ile ? - jakie składki zus - Jakie składki ZUS - Jakie są minimalne składki na ZUS? - Samozatrudnienie - jakie składki?
• Strona 1 z 1
|
|