|
Jeden biznesz ruszył, pomysł na drugi |
Jeden biznesz ruszył, pomysł na drugi
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam. Wystartowałem niedawno z biznesem, przeprowadzki i wypożyczanie ciężarówek. Zainwestowałem spore pieniądze, ale jak na razie zamówienia są, reklama śmiga po mieście i myślę, że na swoje wyjdę. Wpadłem jednak po drodze na drugi pomysł, głownie ze względu na swoją siostrę - jest po prawie, a pracuje w jakiś nieruchomościach na pół etatu za marne grosze. Ruszyłbym z tym tematem w przyszłym roku, jako że na razie mam zasów z pierwszą firmą, jak pozycja się ugruntuje na rynku to zatrudnie kogoś do zarządzania i będzie trochę czasu na co innego. Chodzi mi o kompleksową pomoc w zakładaniu działalności. Nie o składanie edg 1 bo to potrafi każdy, ale pisanie biznesplanów, wniosków do PUP, pomoc w wyborze sposobu rozliczania podatków, projektowanie stron, loga, pomoc w załatwieniu kredytu, leasingu, zakładaniu spółek, organizowaniu reklamy itd. Słowem wszystko czego przedsiębiorca potrzebuje. Koszty prowadzenia takiej firmy będą znikome - komputery mam, strony piszę bezproblemowo łącznie z flashem, jestem otrzaskany w gimpie i photoshopie, jestem też na bierząco w kredytach i innych ofertach finansowych. Oczywiście aby uelastycznić ofertę wprowadzę pakiety, np strona + logo + reklama, lub pełny pakiet, bądź sama strona, samo logo itd itd. Dodatkowo mógłbym podpisać umowę z 2-3 bankami i ciągnąć prowizję od klienta, jednak na tym się nie znam i muszę się w tej materii dokształcić. Czekam na wasze propozycje i sugestie, docelowo firmę ma prowadzić moja siostra, ale że jest trochę fajtłapowata (że tak się wyrażę) to muszę jej trochę pomóc ;)
ja to nie łapałbym dwóch srok. a co się tyczy siostry, skoro siostra jest po prawie to nie powinna być taka nierozgarnięta że sama sobi nie poradzi. pozdro
To się człowieku wysiliłeś z komentarzem...
Ogólnie pomysł na interes który opisujesz wydaje mi się być ciekawy. Wiele osób szuka doradztwa w tym zakresie. Trzeba pamiętać jednak o kilku kwestiach- jest to dość szeroki zakres działalności- projektowanie logo, kredyty, biznes plany... W mojej skromnej opinii trudno jest być specjalistą w aż tak wielu kwestiach jednocześnie- szczególnie przy często zmieniających się przepisach i wymogach. Do tego przydałaby się pomoc osób które można by zatrudnić (dodatkowe koszty). Co mam na myśli... np. sam biznes plan- pisząc go pod konkretną firmę trzeba poznać wiele spraw- analiza otoczenia konkurencyjnego (bliższego i dalszego), branży, segmentacja rynku, zbadanie grup docelowych, analiza swot, pięciu sił portera itp. itd.- wszystko ściśle w odniesieniu do konkretnych wymagań. Oczywiście są kwestie które można pominąć, chociażby we wniosku o dotacje do PUP (ze względu na zwięzłość wymogów) ale inne programy o dotację na działalność gospodarczą wymagają na prawdę dużego zaangażowania. Broń Boże nie chcę zniechęcać do tego pomysłu, bo jest na prawdę fajny tylko sugeruję konfrontację sił z zamiarami i oczywiście życzę powodzenia w rozkręcaniu interesu.
Nie prosiłem o porady życiowe...
Dzięki za konkretną odpowiedź. Chodzi mi raczej o dotacje do PUP, szczerze mówiąc to robienie wszystkiego samemu to rzucanie się z motyką na słońce, tak więc chcąc czy nie chcąc będę musiał kogoś zatrudnić. Na pomysł wpadłem stosunkowo niedawno i będe musiał go jeszcze solidnie przeanalizować, przeliczyć czy się opłaci - jak na razie to taki luźny pomysł, ale mam nadzieję że uda się wprowadzić w życie.
to prowadzisz biznes i chcesz starać się o dotacje z PUP?
To sie nazywa doradztwo.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jeden biznesz ruszył, pomysł na drugi": - biznesowe porzekadlo, spólka: jezeli jeden ma kase a drugi - a teraz pomysł na drugi milion - ...a moze zrealizowany pomysl na biznesz kupisz? - Ruszył serwis informacyjny NBPnews dla dziennikarzy - Ruszył "Konkurs na e-biznes"
• Strona 1 z 1
|
|