Witam.
Jest to mój pierwszy post a zarazem temat na tym forum i mam nadzieję, że zamieszczam w odpowiednim temacie. Jeśli nie, bardzo bym prosił o przeniesienie.
W najbliższym czasie planuję założyć jednoosobową działalność gospodarczą której celem będzie, programowanie gier/programów. Dystrybucją internetową będzie zajmować się odpowiednia firma i tu nasuwa mi się kilka pytań i niejasności. Będę chciał jak tylko potrafię pomagać klientom. Mianowicie chodzi o pomoc w razie problemów z moimi programami, np umieszczone na stronce typowe problemy i błędy oraz jak temu zaradzić. W innych przypadkach będę zawsze pod kontaktem mailowym, jednak co jeśli:
- spotkam się z błędem/problemem z którym sobie nie poradzę/nie będę znał przyczyny?
- pomimo umieszczonego ostrzeżenia o treści „pobierz wersję demo przed zakupem aby sprawdzić czy działa na Twoim sprzęcie” ktoś tego nie uczyni, a program nie będzie działał na jego komputerze ? Czy w ogóle takie ostrzeżenie jest zbędne czy lepiej aby one było ?
- zawsze może się trafić ktoś kto zakupi program/grę, a jednak będzie się starał wyłudzić pieniądze powrotem?
Czy w takich sytuacjach jestem zmuszony zwrócić pieniądze, zawrzeć informację na stronie o braku zwrotu pieniędzy czy w ogóle przejmuję się na wyrost ? Przecież po to zamieszczam demko na stronie aby można było osobiście program/grę przetestować.
Mam jeszcze takie pytanie odnośnie podpisywania umów z dowolnymi osobami fizycznymi jeśli posiadam jednoosobową działalność gospodarczą. Czy jest to możliwe bo coś obiło mi się o uszy, że będę mógł ale po kilku miesiącach istnienia firmy. Czy w ogóle nie ma z tym problemu.
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam