Witam,
W najbliższym czasie planuję otworzyć jednoosobową DG. Będzie to działalność prowadzona w mieszkaniu moich rodziców na zasadzie użyczenia pokoju.
1. Czy w sytuacji użyczenia trzeba sporządzać jakąś umowę ? Czy moi rodzice będą musieli z tego względu ponosić jakieś dodatkowe koszty (jakiś podatek od użyczenia lub zwiększony rachunek za mieszkanie) ?
2. Czy w sytuacji zadłużenia się firmy istnieje ryzyko że komornik przejmie rzeczy należące do moich rodziców, a nie do firmy?
3.Trzecie ostatnie już pytanie odnosi się do Podatku dochodowego. Moja firma będzie rozliczać się na zasadach ogólnych. Problem polega na tym że nie wiem co ile mam przedstawiać podatek dochodowy. Czytałem o tym zarówno na tym forum jak i na innych stronach ale nie znalazłem precyzyjnej odpowiedzi. Z jednej strony czytam o tym że podatek dochodowy oblicza się z rocznego dochodu * 19% (w przypadku pierwszego progu oczywiście:) )- podstawa , a gdzie indziej pisze że należy rozliczać się co miesiąc. Jak to w końcu z tym jest ?
Bardzo dziękuję za okazaną pomoc w tej sprawie.