|
Jednoosobowa działalność gospodarcza |
Jednoosobowa działalność gospodarcza
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam serdecznie, jako że jestem tu całkiem nowy przeproszę jeśli pomyliłem dział ( choć mam nadzieję że nie ). Otóż od dłuższego czasu zajmuję się grafiką komputerową - jestem freelancerem. Niemniej sporo zleceń tracę własnie ze względu na charakter tej pracy. Często klienci wymagają czegoś więcej niż tylko umowa o dzieło/umowa dżentelmeńska. W związku z tym zainteresowałem się założeniem jednoosobowej działalności gospodarczej. Niemniej nie wiem jakie byłby tego koszty. Rozumiem że opłatę będzie trzeba uiścić za 'wyrobienie' regonu tylko chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda z opłatami miesięcznymi. Za lokal płacić nie będę bo za niego uznam dom rodzinny. Innych pracowników również nie przewiduję zatrudniać (może poza 1 osobą ). Bardzo bym prosił o wyrozumiałość za brak wiedzy z tej dziedziny. Ah i jeszcze jedno pytanie - posiadając zarejestrowaną działalność mogę się już starać o dofinansowanie z up/ue ( choć z tej drugiej może być ciężko) prawda?
Z rozpoczęciem działalności gospodarczej wiążą się również koszty wyrobienia pieczątki czy też dokonania wpisu do ewidencji. Są to jednak koszty do 100 zł, chociaż jeśli chciałby Pan być płatnikiem Vat to zgłoszenie rejestracyjne VAT-R kosztuje już 152 zł. Koszty miesięczne prowadzenia działalności wynoszą
- w przypadku pierwszej działalności gospodarczej (lub kolejnej działalności gosp. pod warunkiem, że od poprzedniej minęło minimum 5 lat przerwy) może Pan skorzystać z preferencyjnych stawek Zus wynoszących w przybliżeniu 350 zł.(z preferencyjnych stawek Zusu mozna skorzystać maksymalnie na okres 2 lat). Może Pan również skorzystać z dotacji up jak i ue chociaż tak jak Pan napisał o dotacje z Unii będzie w tym wypadku dosyć ciężko. Musiałby Pan poczytać dokładnie o warunkach do spełnienia w konkretnych programach unijnych i spróbować się do nich dostosować. Dotacje z up dość łatwo dostać.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jednoosobowa działalność gospodarcza": - Jednoosobowa działalność gospodarcza (zakładanie) - czy mogę założyć jednoosobową działalność gospodarczą? - Spółka cywilna i Jednoosobowa działalność gospodarcza - Podatek liniowy - jednoosobowa działalność gospodarcza - Chce otworzyć działalność gospodarcza jednoosobową
• Strona 1 z 1
|
|