|
Jednoosobowa firma |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam. pracuje jako kierowca, moj pracodawca naklania mnie abym zalozyl dzialanosc gospodarcza. zapewnia mnie ze dobrze na tym wyjde, pracuje juz ponad 25 lat za kierownica i rozne rzeczy widzialem i syszalem w zwiazku z tym. innym sie udalo innym nie. nie wiem co mam zrobic, na jakich zasadach ewentualnie zarejestrowac dzialalnosc jakie warunki postawic pracodawcy. jezeli nie trafilem w dzial z gory przepraszam jestem tu nowy ;-) pozdrawiam
Czy Ci się to opłaca zależy głównie od sposobu w jaki płaci Ci pracodawca, oraz od tego ile.
musisz dokladnie wyliczyc ile bedzie kosztowalo Cie miesieczne utrzymanie tego wszystkiego co w tej chwili oferuje Ci pracodawca poza wynagrodzeniem. Mam tu na mysli telefon komorkowy, korzystanie z samochodu sluzbowego+bezyna i inne. W momencie swiadczenia uslug na rzecz pracodawcy za wszystko bedziesz wystawial faktury i szef Ci zaplaci, pamietaj tylko o naleznym podatku, podatku Vat, ZUSie, itp. za to wszystko bedziesz musial tez placic sam, wiec dolicz to do miesiecznych kosztow.
minusy: musisz sam o wszystko zadbac, platnosci, deklaracje, stanie w urzedach skarbowych, itp. musisz prowadzic ksiegowosc lub placic za to biuru - ok.200-300zl w zaleznosci od ilosci faktur stosunkowo niska emerytura z podstawowych skladek zus, ktore bedziesz placil (pracodawca z reguly placi wiecej) plusy: mozesz oszczedzac przy zakupach roznych rzeczy odliczajac Vat i tym samym zmniejszajac sobie nalezny podatek.. masz swoja firme i mozesz w wygodny sposob oferowac swoje uslugi innym wystawiajac fakture za usluge - dorywczo i nikt Cie nie musi zatrudniac... oki - wszystko zalezy od tego ile bedzie na fakturze i podejmiesz decyzje.. dla pracodawcy jest wygodnie wrzucic w koszty Twoja usluge i nie utrzymywac Cie jako pracownika, wiec powinien byc chetny do zaoferowania wiekszej sumy... uwazaj tez, gdyz moze byc i tak, ze Twoj pracodawca szuka oszczednosci i nie dostaniesz wiekszej wyplaty tylko bedziesz mial po prostu wiecej spraw na glowie zwiazanych z prowadzeniem firmy... pozdrawiam i zycze powodzenia Tomek
W minusach na pierwszej pozycji powinien byc brak urlopu ;-)
Przed paroma tygodniami podawali informacje w telewizji, że pracodawcy nie mogą stosować już tego typu praktyk. Nie stety nie wiem gdzie można to dokładnie sprawdzić.
|
|