Witam po bardzo długiej mojej nie obecności na forum ale byłem zajęty sprawami biznesowymi oraz sprawami eklogi na świecie (spotkania, wyjazdy, badania itd. )
Ale już jestem i znów zaczynam szukać jakiegoś pomysłu na biznes ponieważ do tej pory nie udało mi się stworzyć dobrego biznesu, który by przetrwał dłuższy kawałek czasu...
Jestem głównie znany w Polsce i Czechach z pomysłu ekologicznych poduszek ( ekologiczne-poduszki-z-lisci-odwazny-pomysl-biznes-vt36177.html )
Dziś chcę stworzyć kolejny mój pomysł - biznes, bardzo oryginalny pomysł.
Krótko go przedstawię, chcę organizować wyjazdy fotograficzne namotyle, polegały by one na tym że wynajmował bym autokar turystyczny (oczywiście mówimy o nowoczesnym autokarze z WC itp.), a więc dalej zbieram chętnych 50 osób, każdy płaci określoną sumę.
Za sumę tej kasy nie dużą suma idzie do mojej kieszeni a pozostała na pokrycie wynajmu autokaru/kierowców oraz ubezpieczenie oraz część na nagrody.
Jedziemy w pewne miejsce i fotografujemy motyle aparatami fotograficznymi, cyfrowymi , lustrzankami i tak dalej, później zwołuje nie zależną komisje która będzie oceniać zdjęcia i wybierze te najładniejsze, osoby z zajętych miejsc na podium otrzymają nagrody i pamiątkowe puchary.
Będzie to połączenie hobby z dobra zabawa, no i ja tez na tym trochę zarobie na życie lub kolejne biznesy.
Wiem że nie rozumiecie może do końca teraz tej idei tego biznesu i pomysłu wiec proszę się nie dziwić niczemu.
Proszę nie patrzcie na ten biznes spojrzeniem że nie znajdę chętnych, ponieważ znajdę jestem tego pewny, wiec sprawę popytu na takie wyjazdy mam załatwioną.
Mam natomiast pytania do osób które mógłby by mi wstanie udzielić pewnych podpowiedzi, odpowiedzi...
A więc:
1. Zastanawiam się jak to ogarnąć to znaczy organizacje takiego wyjazdu, czy potrzebne są jakieś zezwolenia ?
Bo tu jest taki zonk że ja najchętniej bym chciał aby to wyglądało w ten sposób ze ja załatwiam, - zbieram ludzi (50 sztuk aby jak najtaniej wycieczka wyszła ), załatwiam autokar z jakiejś firmy razem z jakimś ubezpieczeniem... i ogólnie jadę z tymi ludźmi w te dane miejsce i tam uwaga tu taki motyw, mój udział chciałbym aby tu się skończył czyli każdy wysiada i już wie co ma robić idzie gdzie chce i tak dalej, ja się tylko umawiam ze na przykład zwijamy się o godzinie 23.00 i wszyscy maja wtedy być na miejscu... Następnie o godzinie 23.00 wszyscy pakują się do autokaru i wracamy.
To tak mniej więcej?
Po prostu ja nie chce zakładać biura turystycznego czy coś w tym stylu? Chcę tak jak wam powiedziałem organizować "wyjazd" w dane miejsce i tyle.
oraz powrót, tu chciałbym Was zapytać wiec co w takim przypadku należy do moich obowiązków?
Jakie powinienem wykupić ubezpieczenia? Jak to wygląda od strony formalo-prawnej?
Czy jako taki organizator muszę rejestrować DG?
Czy muszę mieć jakieś pozwolenia?
Czy taki wyjazd musi mieć jakiegoś opiekuna,? Jeśli wszystkie osoby na tym wyjeździe będą pełnoletnie?
Ja po prostu ze swojej strony chcę tak jak napisałem załatwić autokar, zebrać ludzi,pieniądze i do wieść w te miejsce oraz później oczywiście wrócić...
Wiem ze może to skomplikowane jest ale no juz prościej nie potrafię tego opisać...