|
Jeśli nie umowa zlecenie to co? |
Jeśli nie umowa zlecenie to co?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Zakładam DG i głównie będę pracował jako "podwykonawca" w innej firmie, również jednoosobowej. Nie będę ukrywał, że w ten sposób chcę po prostu płacić niższy ZUS. Znalazłem na forum, że w takim przypadku umowa zlecenie nie chodzi w grę (szef jest płatnikiem VATu). Podpowiedzcie mi jaka forma zatrudnienia będzie najlepsza? Jakie umowy podpisują między sobą podwykonawca i wykonawca? O dzieło? czy coś innego?
Wykonawca i podwykonawca mogą podpisywać dowolny rodzaj umowy (w większości umowa zlecenie lub umowa o dzieło).
Jeżeli świadczysz usługi objęte zakresem twoje DG i jesteś płatnikiem VAT, to nie możesz zawierać umów zleceń ani o dzieło, ale jako osoba fizyczna. Umowy zlecenia i odzieło, gdzie stroną jest twoja firma (czyli ty, jako właściciel jednoosobowej DG) są jak najbardziej dopuszczalne. Po wykonaniu zlecenia/dzieła... wystawiasz po prostu Fakturę VAT
trochę to dla mnie skomplikowane, dlatego jeszcze się dopytam rozumiem, że piszesz o sytuacji kiedy płatnik VAT wykonuje dla kogoś pracę i wtedy za swoje usługi wystawia fakturę, a jeżeli ja nie jestem płatnikiem VAT tylko firma która zleca mi uslugi? czy to zmienia sytuację? i co wtedy wystawiam?
Wtedy wystawiasz... Rachunek
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Jeśli nie umowa zlecenie to co?": - Umowa zlecenie/o dzieło, umowa o pracę - opłaty - Umowa o dzieło czy umowa zlecenie? Które korzystniejsze? - różnice między umową o dzieło, a umową zlecenie - umowa zlecenie czy umowa o dzieło - Umowa o dzieło czy umowa zlecenie
• Strona 1 z 1
|
|