Dzisiaj sie zarejestrowałem jako bezrobotny. Nastepna wizyte w UP mam na 22.1.2010. Dowiedziałem sie również, ze wnioski na dotacje z UP w moim mieście na rozpoczęcie działalności gospodarczej, można składać od 01.02.2010.
Warunki, które powinien spełnić bezrobotny ubiegający się o środki na podjęcie działalności gospodarczej:
* w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku nie odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych;
* nie posiadał wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenie wniosku;
* nie otrzymał dotychczas z Funduszu Pracy lub z innych środków publicznych bezzwrotnych środków na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej, założenie lub przystąpienie do spółdzielni socjalnej;
* przedstawi zabezpieczenie w postaci poręczenia cywilnego przez 2 osoby uzyskujące dochód w wysokości co najmniej 1.400 złotych brutto miesięcznie każdy;
* nie był w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku skazany za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu, w rozumieniu ustawy z dnia 06 czerwca 1997r. – kodeks karny.
Jak to jest? bo troszkę się zmartwiłem.