Witam,
stworzyłem platformę sprzedażową www na wzór innych już istniejących.
W skrócie działa ona następująco:
Wielu różnych sprzedawców może się w niej zarejestrować i (po weryfikacji) może wystawiać swoje produkty do sprzedaży.
Klienci rejestrują się i kupują owe produkty. Ja zarabiam na minimalnej prowizji od każdego sprzedanego produktu.
Czyli - ja nie wystawiam produktów, jedynie dostarczam narzędzie do handlu i opiekuję się transakcjami (wspieram je w przypadku problemów).
Wzorowałem się np na stronie, która zajmuje się wystawianiem na sprzedaż rękodzieł. Wielu artystów wystawia swoje dzieła, a klienci je zakupują np na prezent.
I również moja platforma ma być platformą tematyczną - czyli w handlu mają się znajdować produkty określonego typu ogólnego, z podziałem oczywiście na kategorie.
I tak się składa, że handlarzem nie jestem i wyczucia rynku nie mam. Głowię się i głowię, co mam z tym skryptem zrobić, jak go dobrze wykorzystać.
Będę wdzięczny za jakieś pomysły. Jestem programistą/projektantem, a nie handlarzem, moje wyczucie rynku jakieś istnieje, ale powoduje zawsze niekończący się zawrót głowy.
Zalety takiego serwisu:
- wielu różnych sprzedawców może wystawiać wiele swoich produktów (w przeciwieństwie do sklepu internetowego, gdzie mamy naturalnie jednego sprzedawcę)
- cały serwis graficznie i tekstowo jest zorientowany wokół jednego typu produktów (przy dużym uogólnieniu) (w przeciwieństwie do allegro, gdzie mamy wszystko - tutaj tematyka produktów jest wspierana artykułami, promocją sprzedawców za pomocą artykułów, być może artykułami związanymi np z imprezami targowymi związanymi z tematyką serwisu - produktami)
- prosty i przejrzysty dla sprzedawców system prowizyjny
Proszę o pomoc i propozycje.
Z poważaniem,
Maciej