Witam serdecznie :)
Mam 21 latek za sobą i myślę, że dośc dobry fach jak na dzisiejsze czasy.
Chcę za niedługo otworzyc swoją działalnośc gospodarczą a mianowicie:
Warsztat samochodowy zajmujący sie blacharka i lakiernictwem.
Siedzę w tym zawodzie już dobre pare latek od kąt pamiętam, pierwsze zderzaki robiłem jak miałem 10 lat wiec coś tam umiem.
Lecz niestety nie posiadam żadnej kasy na start, nie mam pomieszczenia jakie bym chciał miec, do tej pory męczę się z ojcem w dwóch połączonych ze sobą garażach i jakoś dajemy sobie rade... ale chcę wreszcie "nas" wyrwac z tego syfu i przenieśc sie gdzies gdzie bedziemy mogli wykazac sie co tak naprawde potrafimy....
powiem tak... każdy wie ze idzie dostac ok 19 tys zł na otwarcie działalności, hale moge uzyskac od pewnego przedsiębiorcy co zajmuje sie przewozami osób i towarów. Czemu to pisze abyś wiedział ze hala była by na takiej umowie.... On mi daje hale, ustalamy pewien czynsz za wynajem, lecz ja mu nie będę płacił gotówką tylko usługą a mianowicie, przedsiębiorca posiada mnóstwo autobusów i busów i zamiast gotówki za czynsz bym mu robi te busy a jesli cena za zrobioną usługę przekroczy czynsz on mi bedzie płacił jak normalny klient.
Tylko teraz problem,, nawet jak uzyskam te 19 tys i uda mi sie z tą hala co ja zakupie za tą smieszną kwotą gdzie lakiernia kosztuje srednio od 30 do 70 tys sprzed do lakiernictwa to już nie będę pisał .... a najgorsze jest to ze ja w gorącej wodzie kompany i od razu wolał bym na głęboką wodę wskoczyc. Nie chcę brac pożyczek nie chcę się zaporzyczac u nikogo. A najgorsze jest to że w ogóle nie znam sie na tych wszyskich papierkach co są związane z prowadzeniem jakiej kolwiek działałności, jakies rozliczenia podotkowe jakies faktury itp.
Chciał bym wiedziec co sądzicie o tym pomyśle a może jakos inaczej byście go zrealizowali nie wiem doradzicie mi proszę.
Pozdrawiam Kamil.