|
Jestem gitarzystą co dalej ? |
Jestem gitarzystą co dalej ?
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich.Jestem gitarzystą.Gram na elektryku.Obecnie zajmuję się nagraniem płyty na której zamieszczę 20 utworów z podkładami do improwizacji dla młodych muzyków. Jest mój pomysł na dorobienie raczej kieszonkowego. Moja prośba jest taka, że chciałbym prosić od Was o jakieś inne ciekawe pomysły związane z moim hobby. Może jakaś sugestia skłoni mnie do zrobienia czegoś ciekawego. Nie licze na duże zyski. Pozdrawiam i z góry dziękuję! :wink:
Może zorganizuj solidny zespół i graj na weselach, studniówkach? Jeśli będziecie robić to dobrze na pewno nie zabraknie klientów.
Granie na weselach i innych zabawach to chyba dobry pomysł. koszty raczej niewielkie a w weekend można trochę zarobić. Na dodatek słyszalem że trudno o dobrą kapelę która potrafi zagrać coś więcej niż diskopolowe szlagiery.
Ja mam jeszcze taką niekonwencjonalną myśl - można na tym zarobić nie tylko w weekend. Jeśli umiesz grać i śpiewać i nagrywać to może umożliwisz ludziom nagrywanie ich własnych piosenek i wcale nie chodzi mi o profesjonalnych muzyków. To ma być coś w rodzaju np. prezentu. Chłopak chce dziewczynie nagrać serenadę więc przychodzi do ciebie a ty mu pomagasz, robisz podkład i wychodzi niby profesjonalna płyta. albo znajomi chcą coś nagrać komoś dla śmiechu... Wiem ze w anglii są takie usługi i wcale nie drogie a efekt takiej "profesjonalnej" płyty może być wesoły. Pomyśl że ktoś na płycie nagrywa kilka normalnych piosenek i 1 zaśpiewaną przez siebie - to chyba mily, ciekawy i zaskakujący prezent. co o tym myślisz?
No o kapeli myślałem. Niestety raczej w moim mieście jest tylko jeden solidny zespół tego typu. Może i trzebaby było się do nich zgłosić?? Będe miał to na uwadze. Ten niby niekonwencjonalny pomysł jest całkiem ciekawy ! Właśnie tych niecodziennych pomysłów potrzebuję. Dziękuje Wam mocno i proszę o więcej :wink:
możesz naprzykaład udzielać lekcji gry na gitarze
Albo też oprócz lekcji gdy na gitarze, stworzyć w twojej dzielnicy albo w domu kultury nazwijmy to muzyczną mini szkółkę,wówczas moze by się dało jakieś środki z unii dostać na taką działalność,dzieciaki czasem bez celu się włóczą, a tak zaraził byś je bakcylem,gitary by sobie pokupowali i zawsze to inny klimat nauki niż w szkole muzycznej,gdzie jest często nudnawo na zajęciach. Bo nie jest powiedziane,że chyba tylko z dyplomem uczelni muzycznej można uczyć gry na gitarze,chyba,że tam już są tego rodzaju zajęcia,znam mnóstwo młodzieży,zwłaszcza w świetlicach,gdzie zajęcia plastyczne im bokiem wychodzą,a tak rodzice byli by zadowoleni,ze pociecha sie nie szwęda bóg wie gdzie, popytaj w świetlicach młodzieżowych,domach kultury,szkołach nawet,swojego czasu w jednej podstawówce w moim mieście dyrektorka szukała kogos kto będzie uczył,odpłatnie,dzieciaki gdy na perkusji,może i u ciebie dałoby coś zorganizować,a z jeszcze gorszych:) pomysłów to może zostań grajkiem ulicznym,tylko nie wiem jak to z podatkiem wygląda,czy cię przegonią czy nie,albo jeszcze tak a propos tego pomysłu z nagrywaniem ludziom zaśpiewanych przez nich pieśni,to może załóż firmę Chłopak z gitarą,tylko nie wiem jaki masz repetuar,mógłbyś mini koncerty na np urodzinach,imieninach,imprezach rodzinnych,przygrywać,jednak muzyka na żywo a z płyty to różnica,jeśli masz jeszcze nagłośnienie,można zrobić ulotki jaki repertuar,utwory,proponujesz,ale jak mówię to pomysł taki świrnięty,bo może rodzina nie chcieć kogoś obcego-nie wiem,no ale przeciez jak ładnie grasz to może by cię w jakiejś knajpce zatrudnili, kiedyś poszłam z bratem do jednej z lepszych restauracji w Częstochowie i powiedzieliśmy właścicielowi,że chcemy występować,ja śpiew on na klasyku,zgodził się po przesłuchaniu no ale my zrezygnowaliśmy:)mały konflikt:)
whej jesteśmy z okolic katowic (jaworzno),poszukujemy gitarzysty ,opieramy się na własnej twórczości,chcemy również łączyć zarabianie na życie z muzyką.gramy nu jazz,trochę rock,także łączymy elektronikę z żywym sprzętem.pozdr liczymy na kontakt gg:6984636
Nie myślałeś nigdy o komponowaniu muzyki dla tzw "popularnych zespołów" . Wybierz swoich np : 30 najlepszych kompozycji , posegreguj je wg. tego do jakiego typu zespołów będą pasowały. Z tego co sie orientuje sporo profesjonalnych polskich zespolow jedzie do przodu tylko na dobrej opini . Niektóre zespoly na pewno będą zainteresowane wspolpraca. Napisz maila do nich czy mozesz im wyslac demoke pocztą ? Wybierz 20-30 zespołów...nie wierze ze zaden nie odpisze :) . Teraz kasa...wg mnie warto iść na układ . Na poczatku kwestja wyjsnienia . Artyści ktorych piosenki gra radio otrzymuja tzw. Tantiemy . Za autorstwo czyli za muzyke i text . 50 % do 50 % . Mozesz zaproponowac uklad typu ze za autorstwo muzyki dzielicie sie po połowie . Czyli masz z tego 25 % . Jesli dasz utwor z melodeklamacją nawet 50 %. Ile na tym mozna zarobic ? Znam 1 zespół tzw. trup. Jego wokalisa dał 2 czy 3 utwory innym zespołą. Za ostatni kwartał dostał 3400 zł z ZAIKS . Pomyśl nad tym . Rejestracja piosenki w ZAIKS kosztuje chyba z 5 zł :) . Natomiast zapis nutowy musisz zrobic sam lub u kogos za ok 100 zł . POZDRAWIAM.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|