|
jestem w ciąży |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Prawo
Autor
Wiadomość
Jestem w drugim miesiącu ciąży i mam póki co prace. Mam drugą umowę o pracę do 31 marca. Co mam zrobić żeby nie stracić pracy czyli środków do życia. Kiedy pracodawca ma prawo zwolnić kobietę ciężarną, oraz jakie świadczenia należą się matce samotnie wychowującej dziecko.
Jak najszybciej zdobąć zaświadczenie o ciąży. Idziesz do lekarza po zaświadczenie, przedkładasz to zaświadczenie pracodawcy i już. Nie mogą zwolnić cieżarnej kobiety która przedstawiła im zaświadczenie. Co innego jak sami sie dopatrzą i zwolnią ciebie wcześniej.
Bardzo istotna sprawa to: Czy masz umowę na czas określony/nieokreślony, czy może umowe o dzieło ( np. wykonanie czegoś do danego dnia bądź godzin pracy). W tym wypadku jest niewesoło.
Umowy o pracę na czas nie określony nie można rozwiązać z kobietą w ciąży. Umowa na czas określony, która rozwiązywałaby się w trakcie ciąży a przed porodem ulega przedłużeniu na czas do porodu.
Dodatkowo masz prawo do 18 tygodni płatnego urlopu macieżyńskiego i becikowego. Jeżeli jesteś osobą ubogą możesz otrzymać becikowe x2. Jeżeli chodzi o umowy cywilnoprawne to owszem powyższych uprawnień nie ma, jednak jeżeli umowa cywilnopranwna zawarta została w celu ominięcia ustawy kodeks pracy- czyli warunki są takie jak przy umowie o pracę kobieta w ciąży uzyskuje uprawnienia jak przy umowie o pracę. P.S. Becikowe przyznawane jest wyłącznie na wniosek
panowie wyżej dali jasne odpowiedzi, a z mojej strony GRATULACJE
Dziękuje za odpowiedż. Rozmawiałam z moim pracodawcą o mojej sytuacji. Szef mi powiedział że jeśli w dniu wygaśnięcia mojej umowy ( tj. 31. marca) będę w zaawansowanej ciąży to moja umowa prawnie jest przedłużana do porodu. Podobno w świetle prawa ciąża zaawansowana zaczyna się od 4 miesiąca. Według kalendarza mojej ciąży 31 marca będę w 14 tygodniu , czyli w 3 miesiącu ciąży. Czy mój szef mówił prawdę, czy chce mnie zwyczajnie oszukać. martynaip@o2.pl
|
|