|
Język z przyszłościa Chiński czy Japoński?? |
Język z przyszłościa Chiński czy Japoński??
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
pytanie teoretyczne poniewaz czas zaczac nowe studia i zastanawiam sie nad Japonistyka lub chinoznawstwem. Z gory dzieki za odp.
Angielski
Chinski! Co 6ty ziemianin mowi po chinsku, najwiekszy kraj, najwiecej ludzi, najszybciej rozwijajaca sie gospodarka..
No i Chiny to jedyna starozytna cywilizacja ktora przetrwala do naszych czasow, daje chinczykom 100 lat, i jestem pewien ze beda rzadzic Ziemia. Ekonomicznie to nawet szybciej.
Angielski to standrad a nie jezyk z przyszloscia a 100 lat tomzyl nie bede:):)
Cześć, ja bym wybrał Japonistykę. Jednakże z tego co wiem ciężko się dostać na takie studia i są jest to bardzo trudny język, ale dla chcącego nic trudnego:) Gdybyś skończył taki kierunek to na pewno nie miałbyś problemów ze znalezieniem bardzo dobrze płatnej pracy.
Japonistyka jest na kilku uczelonach ale chinoznawstwo tylko w jednej prywatnej w Gdynii (studia 5 letnie i duzo prakty)
Gratuluję odwagi. Jak będziesz na trzecim roku, odezwij się tutaj. Będą gratulacje.
Velson sinologia nie tylko chinoznawstwo jest uczona na kilku uniwersytetach (m.in. Poznań, Warszawa) oprócz tego dochodzą także uczelnie prywatne.
Ok moj błąd mialem zle informacje ale to nic nie zmienia:)
Zastanów sie co chcesz robić w życiu. Co cię bardziej pociąga. W jakim kraju chciałbyś bardziej pracować, czy wyjeżdżać do niego w celach służbowych? Myślę że znaldziesz dobrą pracę niezależnie jaki język wybierzesz.
sinologia to nauka o grzechach, o czym ty piszesz?
Jeśli czegoś nie rozumiesz najlepiej sprawdź w słowniku a potem się wypowiadaj.
Język angielski pozostanie językiem międzynarodowym. Wszak jest to język państwowy mocarstwa ekonomiczngo i militarnego nr 1 na świecie. Tradycja języka angielskiego jako języka międzynarodowego, język konferencji naukowych i międzynarodowych, język programistów i branży IT. Niedocenione pozostają możliwości języka hiszpańskiego. Na długo przed akcesją Polski do UE menadżerowie władający biegle tym językiem mieli możliwość podjęcia atrakcyjnej pracy. Wszak język hiszpański to nie tylko Hiszpania, ale prawie cała Ameryka Południowa i Środkowa.
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|