|
Języki obce |
Języki obce
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Praca
‹ Praca
Autor
Wiadomość
Chciałabym zaczerpnąć waszej opinii. Jaki waszym zdaniem język obcy jest obecnie (lub będzie w ciągu najbliższych lat) pożądany przez pracodawców? Zastanawiam się nad rozpoczęciem nauki języka włoskiego lub francuskiego (oba bardzo mi się podobają) jednak przyjemność chciałabym połączyć z czymś pożytecznym (wykorzystanie w przyszłej pracy). A może są, waszym zdaniem, jakieś inne bardziej "poszukiwane na rynku pracy"?
Angielski i Chiński. Może jeszcze Rosyjski.
Coraz częściej słyszę właśnie o potrzebie znajomości języka rosyjskiego - określanego czasem mianem języka "przyszłości". Może to jest właściwa droga kształcenia... Chiński swoją drogą też może otworzyć pewne furtki- tylko z kolei w tym przypadku chyba zaczynam wątpić w moje zdolności lingwistyczne.
Szkoda czasu na zgadywanie co będzie językiem 'przyszłości', bo to się zmienia bardzo dynamicznie.
Moim zdaniem warto skupić się na angielskim, bo w Polsce wielu ludzi mimo wielu lat nauki opanowuje ten język zazwyczaj w stopniu komunikatywnym. Poza tym, prac gdzie się rzeczywiście używa języka obcego innego niż angielski jest naprawdę mało. Oczywiście warto znać jak najwięcej języków obcych, bo to rozwija człowieka, jednak jakbym miał wybrać tylko jeden język poza angielskim, to byłby to rosyjski.
Zgadzam się z @Cykor21 - jasne, że warto być atrakcyjnym na rynku pracy poprzez znajomość wielu języków, ale... warto też znać jeden z nich, ale dość dogłębnie... i tutaj chyba najbardziej 'international' jest angielski ;)
Sądzę, że rosyjski. Czytałem też ostatnio, że chiński, ale to chyba trudniejsze. ;)
myslę ,że chiński.ja zaczynam naukę od września.uczę się już japońskiego więc nie będzie aż tak trudno.
zdecydowanie rosyjski- jezyk po prostu bezcenny w prawie kazdym zachodnioeuropejskim kraju. Przegladajac oferty pracy na rynku holenderskim 60 % w wymaganiach podaje wlasnie ten jezyk. Choc przyznaje, ze jezyk holenderski tez jest wiele wart :)
Przede wszystkim angielski, ale nalezy pamietac, jak trafnie zauwazyl cykor21, warto znac go dobrze. Wiele osob pisze w swoich cv, ze znaja angielski w stopniu zaawansowanym lub nawet bieglym, a potem okazuje sie, ze robia podstawowe bledy. A dodatkowe jezyki, to juz zalezy od indywidualnych zainteresowan- zastanow sie gdzie chcesz pracowac i zorientuj sie w ofertach pracy, po prostu sprawdz czego szukaja pracodawcy.
Angielski najbardziej a poza angielskim oczywiście rosyjski. Przy okazji, najpopularniejszym językiem na świecie jest hiszpański, więc może warto się go uczyć.
Argument że warto uczyć się hiszpańskiego bo włada nim połowa Ameryki jest dobry dla obieżyswiatów. W naszej części swiata kanon to angielski i niemiecki.
Angielski bo to taka łacina naszych czasów - w zasadzie w dowolnym punkcie globu zawsze się ktoś znajdzie z kim będzie mozna się porozumieć w tym języku. Niemiecki ważny gdyż Niemcy to nasz najsilniejszy gospodarczo sąsiad i z wszystkich firm zagranicznych w Polsce to własnie niemieckie mają najwiekszy udział w zatrudnianiu Polaków.
Może i dla obieżyświatów ale z drugiej strony, jak chcemy całe życie spędzić w Polsce, wystarczy Nam i sam angielski. Niemiecki oczywiście też się przydaje ale wydaje mi się, że głównie Ślązakom i Szczecinianom. Można się jeszcze zastanowić nad francuskim.
myślę, że podstawą w tym momencie jest angielski, warto nauczyć się go nie tylko do stopnia komunikatywnego, ale tak by móc biegle się nim posługiwać co jest szczególnie ważne w biznesie w czasie transakcji międzynarodowych. Jeśli chodzi o inny język to w zależności gdzie zamierzamy się częściej poruszać, pamiętając, że angielski,chiński, hiszpański to języki którymi posługuje się najwięcej ludzi na świecie
To prawda, że podstawą jest angielski. Jeśli natomiast chodzi o wybór między włoskim a francuskim, to zależy od tego w jakiej branży i firmie chciałabyś pracować. Włoski jest znacznie prostszy do nauki i dość szybko można już zacząć się komunikować w tym języku. W axonie dość fajnie uczą i maja niesztandarowe spos0poby na to by jak najszybciej nabyć umiejętność mówienia w danym języku. Myślę, że też są w stanie doradzić który język będzie ci bardziej potrzebny :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Języki obce": - tłumaczenie strony www na języki obce - Pytanie odnosnie CV. - języki obce - Tłumaczenie kalamburów i aforyzmów na języki obce. - Oferta wspolpracy: mieszkam w Genewie, znam jezyki obce - Języki przydatne w biznesie
• Strona 1 z 1
|
|