|
Kameralny pensjonacik z bali w gorach - strona 3 |
Kameralny pensjonacik z bali w gorach
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
no z jednej strony może być mniej śniegu - ale z drugiej Polacy będą wydawać więcej na turystykę, powinien też rosnąć liczba turystów zagranicznych,
Witam,
jeśli nastawiasz się na turystów - narciarzy to faktycznie ocieplenie klimatu mocno dałoby mi do myślenia gdybym planował taką inwestycję, ale z drugiej strony nie jesteśmy w stanie niczego przewidzieć i gdyby tak się zastanawiać nad wszystkim to świat stałby w miejscu.. Już teraz wydaje mi się że młodzi ludzie wolą na narty jechać do Włoch, Francji czy Austrii, podobnie jak z urlopami nad polskim morzem.. różnice cenowe nie są tak kolosalne jak jeszcze 5-8 lat temu. A zimą jak nie ma śniegu najczęściej jest plucha, deszcz i błoto - i to można wykorzystać w odpowiedni sposób ( np. quady - sam w bieszczady jeżdżę na weekendy quadowe ) pzdr.
Witam,zgadzam sie ale biore to pod uwage,gdyz w 80% inwestycja bedzie finansowana przez bank,wiec musze zarobic na rate,na koszty i dopiero to co zostanie jest dla mnie,gdybym budowal to za gotowke nie zamartwial bym sie tak klimatem,bo zawsze cos bym tam zarobil mniej lub wiecej.Ostatnie 2 zimy byly naprawde kiepskie w gorach,ale racja jest ze liczba turystow rosnie i naszych i tych z zagranicy.
Cześć,
mi się bardzo podoba Twój pomysł, a zwłaszcza zaangażowanie i silna motywacja jakie Tobą kierują. Moim zdaniem - warto. Koszta i wymogi obliczałeś z innymi użytkownikami, ja natomiast słówko na temat tego ocieplającego się klimatu: - buduj tak żeby Twój domek nie był domkiem na zimę a stał się atrakcyjnym centrum wypadów na piesze wycieczki, quadowe przejażdżki, skutery w zimie, może jakieś rajdy jeepami. Postaw na aktywny wypoczynek, spójrz co teraz jest najbardziej popularne. Nie będzie śniegu - szkoda, ale w takim razie zamiast narciarzy niech przyjedzie do Ciebie grupa ludzi z jakiejś firmy na szkolenie lub wyjazd incentive. Pomyśl o jak największej liczbie atrakcji sportowo-rekreacyjnych. Wtedy wygrasz. A do tego jeszcze będziesz się świetnie bawił ze swoimi klientami, bo oprócz tradycyjnego siedzenia na tyłku i walenia gorzały jeszcze sobie pobiegacie po górach. a jak będziesz ciekawy to mogę Ci podpowiedzieć jak się wypromować targetując na firmy. pozdrawiam i powodzenia w temacie ;)
Danek 60
napisalm do ciebie na priva - mamy podobna syt:P
Witam wszystkich w tym temacie.
Mnie taki pomysł chodzi "po głowie" od około roku. Pojechałem do Karpacza i coś "zaiskrzyło". W tym roku pojechałem do Szklarskiej Poręby i z iskier już jest mały ognik. Mieszkam we Wrocku, mam tu ładne nowe w miarę duże mieszkanie w dobrej dzielnicy. To środki z jego sprzedaży miały by sfinansować taki biznes o jakim pisze pomysłodawca. Pomysłów na uatrakcyjnienie pobytu w moim pensjonaciku mam ogrom. Brakuje mi przede wszystkim odwagi w podjęciu decyzji. Nie przejmował bym się ociepleniem klimatu, bo np. Karkonosze piękne są wiosną, latem, jesienią i zimą. Góry mają przewagę nad Pomorzem, gdyż jest tu 2 sezony, letni i zimowy. Też myślałem o domu z bali z wyłączona częścią prywatną, częścią pensjonatową, miejscem na pojazdy gości (b. ważne), salą kominkową, ogródkiem z paleniskiem i grillami itp. itd. U mnie problem ogranicza się raczej do odważnej decyzji i przekonania żony, której sam pomysł bardzo się podoba, ale obawia się o przeszłość dzieci. Chętnie poczytam, na jakim etapie realizacji jest założyciel tematu, a jak podejmę swoje działania, to się odezwę. Na razie Wesołych Świąt dla wszystkich, z życzeniami : niech nasze dzieci mają bogatych rodziców .
Witam,moze wielu rozczaruje,ale zrezygnowalem z realizacji tego pomyslu.Uwazam,ze pomysl jest super,przez ponad rok zglebialem wiedze na ten temat,naprawde bardzo dobrze wszystko sprawdzilem,analizowalem,odwiedziny wielu pensjonatow, karczm,wiele rozmow z wlascicielami,mieszkancami tej miejscowosci,raczej anonimowo jako turysta pytajacy z ciekawosci,gdyz ludzie niechetnie dziela sie wiedza jak czuja konkurencje,sprawdzalem statystyki turystyczne dla malopolski,oj duzo by tu pisac,ale to juz niewazne,szale przechylil zdrowy rozsadek i obawa o przyszlosc 35lat co miesiac trzeba placic prawie 4tys zl,wielu pewnie napisze ze to blad,ale fajnie sie doradza jak nie dotyczy to danej osoby lub jej pieniedzy,w biznesie trzeba byc odwaznym szczegolnie na poczatku,ale odwaga powinna isc w parze z rozwaga,powiedzmy ze splace ten kredyt do konca majac prawie 70 lat,ale kosztem standardu zycia,nie chce ledwo wiazac koniec z koncem i martwic sie jaki bedzie kolejny miesiac.Fajnie jest sie wypowiadac ludziom ktorzy odziedziczyli pensjonaty po tatusiu i mamusi i oni nie splacaja kredytulub ludzie ktorzy wybudowali sie za gotowke.Duzy wplyw na moja decyzje mialy tez poczatki wspolpracy z przyszlym wykonawca tej inwestycji,tragedia,teraz firmy budowlane maja inwestora w dupie,ceny zmieniaja sie co miesiac,pozatym przez 5 miesiecy nie zalatwil nic nawet nie zlozyl wniosku do elektrowni o warunki przylacza pradu choc sam sie tego podjal,szkoda gadac.Nadal jest to moje wielkie marzenie i wierze ze kiedys je zrealizuje,tymczasem posiadam troche gotowki i planuje biznes w ktory wloze swoje pieniadze a nie pozyczone z banku.Pozdrawiam wszystkich.
hej danek....
życzę powodzenia na nowej drodze w biznesie! i bez kredytu na 35 lat:)
Polecam bezpłatną reklamę w serwisie inocleg pl żadnych zobowiązań ... :) a może jeszcze ktoś chce zarobić współpracują z nami..?
Szkoda ze odeszles od tego pensjonatu. Splata kredytu przez 35 lat przeraza, ale nie zapominaj ze ceny nieustannie ida w gore a spplata nie. Wiec za 10 lat ceny za nocleg beda proporjonalnie wyzsze od tych ktore sa teraz a spalta dalej bedzie na tym samym poziomie. Co do firm budowlanych to zgadzam sie z toba ze wielu to banda ..... synow. Ale mamy wolny rynek i napewno predzej czy poznij znalazbys kogos na poziomie.
Jako osoba ktora urodzila sie w Jeleniej Gorze dobrze znam tereny o ktorych pisales i sadze ze pomysl jest super.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kameralny pensjonacik z bali w gorach - strona 3": - kameralny pub - Karczma z bali - Dom/Pensjoant z bali - restauracja z bali drewnianych - Budowa domów z drewnianych bali
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|