|
Kamień polny,cięcie,łupanie,obróbka |
Kamień polny,cięcie,łupanie,obróbka
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.Temat nie jest nowy,jestem zainteresowany cięciem kamienia polnego.Szukam informacji jak sie za to zabrac,gdzie kupić sprzęt-piłę,jakie powinna miec parametry itd.Chętnie porozmawiam z kimś kto juz to robi.Mieszkam 5 km od granicy niemieckiej,prowadze ogrodnictwo mam duzo stałych klijentów na warzywa,i chciałem powiekszyc swoją branże.Lub szukam kogoś do współpracy-inna branża.Pozdrawiam Sebastian. Moje gg 6848209
kurde też mnie interesuje ten temat, nie wiem co ty chcesz robić z tego kamienia ale mnie interesuje przecięcie i maksymalne wypolerowanie, wtedy każdy kamień ma połysk jak kamienie półszlachetne, to jest ciekawa sprawa ale mi się nie udało znaleźć odpowiedniej technologii obróbki takiego kamienia
Chce ciąć i sprzedawac.Mam swojego placu 2H,przy głównej trasie,i wpadłem na pomysł ciecia kamienia.Materiału jest do oporu,chęci są,a ogrodnictwem zajmuje sie od wiosny do jesieni-zawodowo.Chce zwiekszyć ofertę o kamień,choc myślałem o tertaku,ale to za duża inwestycja,i jak u mnie konkurencja.pozdrawiam
z tego co z znajomym gadąłem co prowadzi zakład obróbki piaskowca to sama piła do ciecia piaskowca to koszt około 4-5 tyś. A taka piła starczałą na około meisiac.
pozdro
Tylko ze ja nie chce ciąć piaskowcs,nie mam zamiaru zajmować sie kamieniarstwem a tylko i wyłącznie ciąć kamień polny,do wykładania ogrodów,ścieżek,tarasów itp.Interesuje mnie tylko ten temat i temat kamienia polnego,jaka piła,gdzie ja możn kupic itd.
bo chyba trak taki do cięcia bloków granitowych to za duży sprzęt do cięcia średniej wielkości kamieni?
i kto bedzie od Ciebie kupowal ten kamien?
jeżeli chodzi o mnie to przedewszystkim chciałbym sporo yego kamienia dla siebie, na podjazd chodnik itp
O zbyt tego kamienia nie martwie sie,prowadzę ogrodnictwo-uprawy,współpracuje z hurtowniami ogrodniczymi i wstawiał bym komisowo.Pozatym dużo moich upraw idzie do niemiec,klijenci z niemiec,to myśle że tam też bym znalazł rynek zbytu na city kamień. Dzisiaj np.przywiozłem ok 800kg kamienia,teraz tylk selekcja,który będzie ładnie wyglądał i tylko ciąć. Problem w tym ,że nie wiem gdzie i jaką piłę kupić. Gdzie szukać takiej piły?
Tym potniesz http://allegro.pl/item575239555_cyrkularka.html, a tym oszlifujesz pocięty kamień http://allegro.pl/item580556863_szlifie ... anowa.html. Ta piła to czysta prowizorka, bo dobra piła do kamienia kosztuje nowa 50000 zł, ale do takiego cięcia to wystarczy.
Zależy też jak duże chcesz ciąć te kamienie (średnica). Bo tym potniesz może z 15 cm średnicy (zależy jak duża tarczę założysz). A jak chcesz ciąć jakieś głazy to trak do kamienia.
Dzięki Lukasz za podpowiedz, coś już więcej wiem.Chcę ciąć o grubości do 40 cm max.Takie wydają mi sie najodpowiedniejsze na wykładanie alejek w ogrodzie , lub przed domem.Narazie chce na próbe zrobic dla siebie -jak kupie piłe,a potemm jak się wprawie,i bedzie zainteresowanie to wstawie to sobie jako dodatkowa oferte handlowa.
Jeśli ktos ma jakies ciekawe propozycje,to zapraszam,mam 2H placu,5 km od granicy niemieckiej,80 km do Berlina,niemiecki super,tam tez mam mieszkanie i zameldowanie-2 obywatelstwa. Chetnie wejdę z kimś w interesująca wspólpracę.
no dzięki za info ale ja ciąć na tej cyrkularce nieregularny owalny kamień a raczej jak go pewnie zamocować żeby ta tarcza go nie wyrwała?
Chciałbym wszystkich sprowadzić na ziemie, pracuje w zakładzie kamieniarskim, koszta podstawowych maszyn kamieniarskich nawet używanych są wysokie, praca jest bardzo ciężka i niewdzięczna chociaż kasiorka jest całkiem niezła, nie piszę tego żeby kogoś zniechęcić ale bez większej kasy i znajomości w branży nie da rady.
Doczytałem wszystko dokładnie i trochę się rozpędziłem z tym zakładem kamieniarskim;) Do cięcia takich kamieni w naszym zakładzie używa się piły o średnicy 200cm, 100cm o ile sama piła nie jest bardzo droga 25.000tys to całe otoczenie z nią związane to podobny wydatek. Może znajdziesz coś tańszego bo branża naprawdę rozwojowa, powodzenia i pozdrawiam:)
mam do ciebie takie pytanko. gdybym przyszedł do takiego zakładu ja u ciebie i zechciałbym żeby przecięto mi na pół np 10 kamieni o średnicy 30 cm to czy zrobiliby to i ile by to zakosztowało. piszę o dziesięciu sztukach żeby zrobić coś a`la rozeznanie na rynku i gdyb było ok to wtedy byłoby hurtowe zmówienie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kamień polny,cięcie,łupanie,obróbka": - Kamień - Jak kamień w wodę - Kamień w domu - kamień polny - Kamień Piaskowiec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|