|
Kanał (podnośniki samochodowe) na godziny - strona 2 |
Kanał (podnośniki samochodowe) na godziny
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
tja! pomysł fajny. sam o tym myślałem. ale! ale, zastanawiałeś się nad ubezpieczeniem takiego przedsięwzięcia? wyobraź sobie sytuację że pan Henio z sąsiedztwa wpada na szybką wymianę tłumnika w starym Polonezie, o.k. ale niechcący pan Henio coś spaprał i Polonez spadł na niego. co wtedy? wiem że to nie zdaża się codziennie ale ubezpieczenie takiego biznesu też jakieś musi być i napewno nie będzie to mało. ja nie wiem ile ale kiedyś ktoś zadał mi właśnie to pytanie po czym przestałem o tym myśleć. sprawdź, dowiedz się bo pomysł naprawdę fajny...
witam
pomysł fajny, ale trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie: czy jest aż tyle rodzai awarii w podwoziu i czy występują one aż tak często (tylko takie, które przeciętny Jan Kowalski umie naprawić) żeby interes był zyskowny? Czyli w skrócie czy będzie tylu chętnych żeby co miesiąc opłacić wynajecie hali, opłacić pracownika (mechanika), opłacić koszty stałe i żeby jeszcze nam zostało. Na początek trzeba przeprowadzić porządne badanie rynku, wybadać konkurencje (w tym zwykłe warsztaty samochodowe). Jeżeli wyniki badań będą pozytywne to śmiało otwierać.
Jak dla mnie to ten pomysł jest świetny, jak masz już halę to połowa sukcesu, budujesz 2-3 kanały i dodatkowo jakieś 2 podnośniki - jednym minusem jest niestety cena sprzętu.
Dodatkowo jakieś 2 wyposażone szafki narzędziowe, migomat, szlifierki, wiertarki. Jeden duży kompresor + odejścia na każde stanowisko. Pomysł z obiadami też dobry ale na początek chyba odpada - niech lepiej mechanicy zabierają drugie śniadanie, jakieś miejsce na zrobienie kawy, herbaty itp. Dodatkowo zainwestował bym jeszcze w miejsce do mycia samochodów + odkurzanie, może nawet jakiś sprzęt do polerowania - pomysłów jest wiele Powodzenia
ile kasy musisz mieć na start???
no właśnie jakie są koszty początkowe
czy dasz radę tyle zdobyc? z kanałami to bym się wstrzymał bo hala (niewiem czyją bedzie własnością) ale jezeli nie naszą to po co budować tam kanał i narażać się na koszty?nie małe) czy właściciel wogule się na to zgodzi? Ja nadal boje się o ilość chętnych.
Czy w jakimś polskim mieście działa już firma oferującą takie usługi?
no i co? pomysł fajny ale zabrakło chyba chęci pogooglać albo popytać tu i tam....
Co z tego że pomysł fajny i ciekawy jak interes na siebie nie zarobi a co dopiero na ciebie. Przelicz te 20zł za godzine. i ile byś musiał mieć bram wjazdowych żeby to się opłaciło. Pomyslisz pewnie przecież długość hali moze być większa to jeden za drugim by stał a co jeśli ten ostatni rozgrzebie tak auto że nie będzie mógł nim wycofać by ten pierwszy mógł wyjechać. Powiem ci tak jeśli masz około 600tys zł to może na tym wyjdziesz jeśli nie masz takiej kwoty nawet się w to nie pakuj bo nie zarobi to na ciebie. Podnośniki nie są takie tanie, już nie mówie o sprzęcie do wymiany opon czy porządnych narzędzi bo chińczykami nie bedzie nikt śrub objeżdżał. To bardzo drogi interes na start sam sprzęt może wynieść nawet ponad 300tys zł
Pomysł bardzo fajny i chyba skorzystam z niego. Będę teraz wynajmował lokal 3 stanowiskowy na myjnię i auto kosmetykę. Zostanie mi wolne jedno stanowisko z kanalem naprawczym. Do dyspozycji mam także duży i wydajny kompresor. Zastanawiałem się co można robic na takim stanowisku i właśnie chyba zrobię warsztat na godizny. Mieszkam w mieście ponad 300tys ludzi i czegoś takiego nie kojażę żeby bylo. Kupię troche kluczy itp i na start starczy. Co do tego żeby markowe kupowac to sie nie zgodzę. Wiadomo że czasem jakieś znikną także szkoda kupowac drogie. Jednak chinole nie są takie złe a jak ktoś coś ukradnie to niewielka strata i mozna następny zestaw kupic. Co do tawek to myślę 15 zł pierwsza godzina 10zł każda następna. Wypożyczenie np. odkurzacza do prania tapicerki 20zł godzina gdzie sprawna osoba w 2-3 godzin upierze wszystko sama (oczywiscie cały czas jestem na miejscu także mam wgląd żeby np. nie spaliła silnika). Co do ubezpieczenia to klient podpisuje oświadczenie że wie co robi i wszystko na swoją odpowiedzialnośc). Pomysł bardzo dobry z takim wynjmowaniem miejsca.
kilka dni temu byłem w Londynie i akurat zaparkowałem obok właśnie takiego punktu (przez przypadek), spora hala, kilkanaście podnośników (w większości zajęte - o godz. ok. 13.00), dwóch ludzi ubranych w firmowe uniformy (pewnie mechanicy), okolica bardzo industrialna, warsztaty, sklepy z częściami, myjnie, dealerzy używanych aut, wszelkiej maści instalatorzy różnych rzeczy do aut. ale to co mi się rzuciło w oczy to na szyldzie tejże firmy wynajmującej podnośniki był wielki napis "FULLY INSURED" (w pełni ubezpieczony). ja nadal uważam że to fajny pomysł ale trzeba go dobrze przygotować i dobrze poprowadzć...
Korzystałem z czegoś takiego w Hamburgu. Zasada taka:
1. Płacisz za miejsce 20 Euro ( Podnośnik, Hala, ogrzewanie, oświetlenie, kibel) więc w twoim przypadku 20 zł to dobra`cena 2. Za narzędzia płacisz dodatkowo na czas całej naprawy, nie na godziny( klucz francuski 1 euro) myślę, że warto to przemyśleć np: 2 złote ( każdy może mieć swoje jeżeli za drogo) 3. sklepik z drobnymi rzeczami : opaski, śrubki, taśmy izolacyjne itp. 4 Sklepik z napojami, kawa herbata, może kanapki ( nic za darmo) W niemczech prowadził to mechanik. W razie problemu podpowiadał ale nic nie robił. Jeśli miał ci pomóc płaciłeś za usługę. Mam nadzieję, że trochę pomogłem. Jest jedna wielka różnica, W NIEMCZECH NIE WOLNO NAPRAWIAĆ SAMOCHODU NA ULICY. Jest za to dotkliwa kara
No i widzę że mój pomysł się przydał . Ktoś otworzył zobaczcie sami autohobby waw pl . Ja poszedłem w innym kierunku i uruchomiłem serwis , ale serwis z ogłoszeniami www ogloszeniabielsko pl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kanał (podnośniki samochodowe) na godziny - strona 2": - podnośniki budowlane - Podnośniki 2 lub 4 - kolumnowe Szukam dostawcy - Kanał TV - Kanał informacyjny w TVK - Który Kanał
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|