|
Kantor wymiany walut |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam wszystkich to moj pierwszy temat na forum wiec prosze o pomoc otoz chcialbym otwozyc swoj wlasny kantor wymiany walut.Chcialbym sie dowiedziac czy jest to dobry pomysl jak z tym ruszyc od czego zaczac i wogole wszystko na ten temat.prosze o porady i spostrzezenia a takze wskazowki.jak najlepiej to prowadzic.dziekuje wszystkim zainteresowanym pozdrawiam [/b]
Masz już lokal na oku?
tak mam lokale w dwoch malych miasteczkach na zachodzie kraju wlascicielami sa moi rodzice wiec kosztow dzierzawy nie ponosze.posiadam kapital okolo 80 tys gotowki.prosze o porady dziekuje z góry
jeżeli te lokale sa w dobrym punkcie miasta - najlepiej niedaleko banku, to juz jestes na wygranej pozycji, pod warunkiem, że bedziesz miał kursy lepsze niz bank.
A z tą gotówka która posiadasz to moim zdaniem mozna w to wchodzić bez problemu.
Jeśli jesteś z wawy to przejdź się pod pałac i sami będą Cie zaczepiać czy nie masz jakiś dolarów na sprzedanie. Będziesz wiedział jakie kursy ma konkurencja
ja rowniez jestem zainteresowana otwarciem kantoru ale w innym województwie czy juz cos wiesz jaki jest pierwszy krok? Wiem ze musimy zyskac pozwolenie na otwarcie wiem ze niekazdy moze otworzyc kantor ?!!!
no dobrze, wszystko sie zgadaza, a jak to jest z Panami ktorzy odbieraja haracz? przeciez ten biznes opanowany jest przez mafie. spore ryzyko z tym kantorem, tak mi sie wydaje. pozdrawiam
musisz w pierwszej kolejnosci zrobic kurs na kasjera walutowego,pozniej podpisalbym umowe z jakims bankiem.
Witam,
to mój pierwszy post ale trochę orientuję się w tym temacie Jeśli chodzi o lokal to musisz przeanalizować lokalizację no i jaka jest populacja w tych miejscowościach Od strony formalnej: 1. kurs kasjera walutowego (organizują go różne zdz'ty ) ok 500zł 2. zaświadczenie o niekaralności za przestępstwa skarbowe (uaktualniane co 1 rok) 3. rejestracja kantoru w NBP (1600zł) przy takiej gotówce możesz z pewnością otworzyć 1 kantor. Na umowę z bankiem bym nie liczył oni są zainteresowani większymi ilościami niż można kupić za 80000. Dobrze było by poszukać zbytu w większych kantorach (w większych miastach), które mają takie umowy z bankami. Jeśli chodzi o kursy walut przydałby się dostęp do internetu i kursy międzybankowe na bieżąco z rynku forex np: www/tms.pl Pozdr
Witam
Na kantor to jest już raczej zapóźno , bo polska za kilka lat wejdzie w strefe EURO i obroty w kantorze spadną gdzieś o połowe....:/ Może sie myle ale według mnie tak to będzie wyblądać.
DM, Jestem podobnego zdania. Już w momencie gdy euro zaczęło obowiązywać większość krajów UE obroty w kantorach bardzo spadły.
Zgadzam się, że w momencie jak wejdziemy do strefy EUR kantory nie będą miały raczej sensu. Pozostaje jednak pytanie kiedy faktycznie to nastąpi a wydaje mi się, że nie wcześniej niż w 2010. Do tego czasu można otwierać i zarabiać tym bardziej, że nie znam przypadków, w których kantory są na stratach ale to moje prywatne zdanie
Witam.
Jestem praktykiem w tym temacie. Odkąd weszliśmy do Uni to zaczęło sie kosić prawdziwe siano. Zanim wejdziemy do strefy Euro to jeszcze z 5 lat, kupa czasu, mozna sporo zarobić. Jak ktoś jest zainteresowany otwarciem kantoru na zachodzie kraju (woj.lubuskie) to prosze na PW. 80000 pln to tak na 20000 euro, trochę mało tyle to jeden klient kupuje. Chyba że myślisz o kantorze w mieście, mniejszy ruch ale większe widełki, tylko zamyka się o 17 i raz że jest niebezpiecznie, a dwa kończy się czas pracy pieniędzy. Lepszy pomysł to ... Jak ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt, trzy lata pracuję w branży. Mam niezbędne umiejętności i kontakty.
|
|