witam serdecznie
mam pytanie podwójne o podobnej tematyce
pierwsze jak tytuł postu jakie są kary koszty za posiadanie nielegalnego oprogramowania filmów i muzyki na własny użytek nie rozprowadzanie ile trwa taka sprawa czy kara zależy od prokuratora i co grozi osobie nigdy nie karanej czy policja ma prawo zarekwirować cały komputer???
druga sprawa znajomy przy korzystaniu z oprogramowania p2p udostepnił woje dane i hasła bankowe osobowe konta allegro ktoś sciągnął te pliki i z konta nic nie zabrał miał puste choc pewnie nie wiem czy by się udało gdyż nie posiadał zdrapki z kodami ale inna wyszła gorsza sprawa ten ktoś na jego konto allegro handlował towarem tórego nie miał i po finalizacji transakcji niep przesyłał towary osoby poszkodowanie po przelaniu pieniędzy na konto nie otrzymywały towaru i po pewnym czasie zaczeły się zgłoszenia na kolegę i są do tej pory sprawa prowadzona jest przez mały komisariat i długo sie ciągnie dochodzenie juz rok przy kazdym zgłoszeniu przez poszkodowanych kolega jest wzywany na komisariat rodzina jest ciągnięta cały czas jako swiadkowie w dochodzeniu konto zostało juz dawno zablokowane przez allegro i z tym mam związane dwa pytania
1 to ze pieniądze od oszukanych klientów nie były wpłacane na konto znajomego czy w takiej sytuacji policja nie powinna namieżyc własciciela konta przez bank a do tego dołoże ze znajomy we własnym zakresie chcąc namierzyc oszusta dowiedział sie ze posiadacztego numeru konta pochodzi ze szczecina i osobiscie przyjechał do miasta zamieszkania mojego kolegi i tu na miejscu założył konto tylko tyle udało mu się dowiedziec????
2 pytanie związane z kontem allego zostało ono zablokowane jeszce w ubiegłym roku a ostatnio mój znajomy chciał sprawdzic czy dalej jest zablokowane a tu ktos dalej na jego koncie tym razem oferuje dobrze płatną prace ???? czemu tak jest???
i jednak jescze jedno mam pytanko dowiedziałem się od znajomej ze najlepiej i od raz jak taka sytuajca zaistaniał kolega powinien sam złożyc skarge ze ktos podszywa sie pod niego na allegro czy jak by w tej chwili tak zrobił była by tak możliwośc jesli tak to jak by zgłosił w miescie powiatowym do którego jego miasteczko należy czy przyśpieszyło by to bieg sprawy???
to wszystko o co mi chodziło sporo tego ale był bym bardzo bardzo wdzięczny za jaką kolwiek pomoc
z góry dziękuje
pozdrawiam : )