Witam
chciałbym założyć DG handel tylko przez internet czy bede musiał zakupić od razu kasę fiskalną?jeśli wszystkie transakcje będą księgowane na koncie bankowym
|
Kasa fiskalna - od kiedy? |
Kasa fiskalna - od kiedy?
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam
chciałbym założyć DG handel tylko przez internet czy bede musiał zakupić od razu kasę fiskalną?jeśli wszystkie transakcje będą księgowane na koncie bankowym
Z tego co wiem jest możliwość rozliczania się z US tylko na podstawie wyciągu z rachunku bankowego. Ale po takie informacje najlepiej się zgłosić bezpośrednio do US.
Witam
Wszystko zależy od tego czym zamierzasz handlować. Są towary na które od samego początku musisz mieć kasę fiskalną np. zapisane nosniki CD, DVD, karty pamięci itp.
Czy ktoś może konkretnie odpowiedzieć na postawione na początku pytanie, to co napisane tutaj: Dla kogo kasa fiskalna nie odpowiada. Tam są odpowiedzi dla osób posiadające już kasy fiskalne.
Witam Nie nie musisz od razu kupować opcja nr.1: sprzedajesz tylko na faktury - dowiedz sie z swoim US (może bedziesz mógł nie mieć kasy) opcja nr.2: po osiągnięciu przychodu w kwocie 20 000 w roku kalendarzowym nie ma znaczenia ze wpływy będą księgowane na koncie możesz wysyłać za pobraniem pozdrawiam
Witam,
Jak to wygląda, gdy jestem nieVatowcem i chce prowadzić np. sklep internetowy z herbatami. Czy muszę mieć kasę fiskalną? pozdrawiam
Zasady są takie same dla każdego.
Mam już decyzję o wpisie do ewidencji, a w niej m.in. punkt, który stwarza obowiązek prowadzenia kasy fiskalnej bez względu na obrót. Punkt ten został dodany w związku z planami na przyszłość (za ok. pół roku). Sporzedaż detaliczna zostanie rozpoczęta w najbliższych dniach, z tym, że będzie dotyczyła czegoś innego (nie podlegającego temu obowiązkowi do określonego limitu sprzedaży). Mam w związku z tym pytanie kiedy muszę kupić kasę fiskalną? Teraz - ze względu na wpis do ewidencji, czy dopiero w momencie kiedy faktycznie zacznę działalność, która podlega prowadzeniu kasy fiskalnej?
Przed dokonaniem pierwszej sprzedaży tego, co obliguje Cię do zakupu kasy.
Dzięki za odpowiedź :-)
Mam jeszcze jeden kłopot. Ta działalność jest związana z odsprzedażą półfabrykatów do robienia sztucznej biżuterii. Takie półfabrykaty często są zrobione z nieszlachetnego metalu i pokryte śladową ilością srebra. W Rozporządzniu MF na liście towarów nie podlegających zwolnieniu są wyroby z metali nieszlachetnych platerowanych metalami szlachetnymi, np. 36.22.13-55.00 - Wyroby jubilerskie z metali nieszlachetnych, platerowanych metalami szlachetnymi 36.22.20-00.00 - Usługi związane z przeróbką kamieni szlachetnych i wyrobów jubilerskich Natomiast kilka punktów niżej wklasyfikacji jest np.: 36.61.10-50.21 - Biżuteria sztuczna z metalu nieszlachetnego, z włączeniem platerowanej metalem szlachetnym, pozłacana, posrebrzana lub platynowana 36.61.99-00.00 - Usługi związane z produkcją biżuterii sztucznej i tego na liście już nie ma. Czy mam rozumieć, że jeżeli kupię posrebrzany drut i chcę go sprzedać jako drut na metry, to kasę muszę mieć, a jeżeli zrobię z niego kolczyki i sprzedam jako kolczyki to kasa już nie obowiązuje? Już zaczyna mi się mieszać w głowie od tego wszystkiego, więc będę wdzieczna za jakąś podpowiedź co mam o tym myśleć. Zastanawiam się też, czy w moim przypadku nie łatwiej po prostu postarać się o kasę. Będę prowadzić sklep internetowy i żeby być zwolnioną z obowiązku prowadzenia kasy, muszę mieć dokumenty potwierdzające transakcję, w moim przypadku będą to faktury VAT. To może łatwiej będzie drukować paragony z kasy niż produkować stosy faktur do zaksięgowania?
Kasę instalujesz i rejestrujesz w konkretnym punkcie sprzedaży detalicznej. I jak już masz w takim punkcie kasę, to przez kasę przepuszczasz KAŻDĄ sprzedaż z tego punktu, a nie tylko sprzedaż tych rzeczy, które wymagają kasy.
Wielkot - moim punktem sprzedaży będzie wyłącznie internet i wyłącznie wysyłkowo, nie stacjonarny sklep i o ile wiem nie muszę mieć kasy fiskalnej jeżeli nie sprzedaję towarów z tej listy MF. Ale właśnie mam zamiar włączyć za jakiś czas do oferty biżuterię i to może mnie zobliguje do zainstalowania kasy (i tu właśnie nie do końca potrafię zinterpretować przepisów). A że od tego momentu muszę przepuszczać wszystko, to wiem ;-) Ale dzięki :)
Internet nie jest "punktem sprzedaży", może być jedynie kanałem dystrybucji. Punktem sprzedaży jest miejsce, w którym dokonujesz sprzedaży. Może być to twoje mieszkanie, "stacjonarny sklep", szczęki na bazarze, kiosk przy ulicy itp, itd. Na dalsze pytanie, sama sobie odpowiedziałaś. Jeżeli włączysz w swój asortyment coś, do sprzedaży czegoś kasa jest niezbędna, to tym samym "zobliguje cię to do zakupu kasy". A jak już zainstalujesz kasę i zarejestrujesz ją w danym punkcie sprzedaży, to całą sprzedaż z tego punktu (dom, sklep, kiosk, co tam tylko wpiszesz jako punkt) puszczasz przez kasę. Jak już w sklepie jest kasa, to nie ma tak, żeby chrupki sprzedawać przez kasę, a snikersy poza kasą.
A ja zapytam o coś jeszcze. Czy jeśli mam i towar i usługi w swojej ofercie to wszystko biję na kasę? Bo np na towar wystawię paragon, a usługę fakturę bez paragonu?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|