|
KASA FISKALNA w firmie, dla kogo kasa fiskalna? - strona 9 |
KASA FISKALNA w firmie, dla kogo kasa fiskalna?
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
możesz
Mam do Państwa pytanie odnośnie raportów dobowych.
Dzisiaj w nocy w pięknym stylu zamiast zrobić raport dobowy za 30.01.09, domyślnie (bo było już po 24:00) kasa zaproponowała mi za dzisiaj (31.01.09), i ja to zaakceptowałem. Raport za dziś się wydrukował - oczywiście z zerową sprzedażą. Nie mogłem już wydrukować raportu za 30.01.09. Zirytowany wydrukowałem jeszcze raport okresowy (bo dzisiaj miesiąc się kończy), i poszedłem spać. Z rana mam moralniaka, że US mnie zabije, i zwracam się do Państwa z pytaniem: co w takiej sytuacji należy zrobić, żeby chociaż naprostować ciut tą sytuację?
Nic nie musisz ratować.
Wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Wiesz, chyba nie do końca wszystko jest w porządku, ponieważ na raporcie okresowym za miesiąc styczeń, nie ma uwzględnionego dnia 30.01.09 za który nie mogę już dokonać raportu dobowego.
Czyli mam rozumieć, iż mimo to wszystko będzie w porządku, ponieważ i tak łącznie wszystko zostało zliczone?
No i co z tego? Nie musi być. Ważne tylko aby sprzedaż nie następowała PRZED wykonaniem raportu dobowego za dzień poprzedni. Zresztą kasy rejestrujące nie są takie głupie i nie pozwalaja na to. W raporcie miesięcznym, nie ma żadnego obowiązku aby wykazywane były raporty za każdy dzień. Wykazywane są tam jedynie raporty dzienne za te dni za które były wykonywane. Jeżeli była np. przerwa w sprzedaży trwająca kilka dni, to raport "dobowy" będzie zawierał tych dób kilka. I wykonywany jest zawsze PRZED dokonaniem sprzedaży w którymś tam dniu.
Witam, prowadzę firmę usługową wraz z handlem dla firm, dlatego do tej pory nie zastanawiałam się na istnieniem u mnie kasy fiskalnej. W tym momencie chce rozpocząć sprzedaż internetowa i jak wiadomo, będą kupować ode mnie ludzie prywatni jak i firmy. Co muszę zrobić w tym momencie by móc rozpocząć sprzedaż internetową? Jak rozliczać się ze Urzędem Skarbowym?
Pozdrawiam Marta
Zacząć sprzedawać.
Dodatkowo kontrolować poziom obrotu ze sprzedaży dla osób nie prowadzących DG. I nie później niż po przekroczeniu limitu zacząć ewidencjonować obrót przy pomocy kasy fiskalnej (zawiadomić US o zamiarze, zakupić, zafiskalizować, zawiadomić US o dacie rozpoczęcia rejestracji, sprzedawać, wystąpić o zwrot części kasy na zakup).
A jeżeli kupujący nie dokona wpłaty jak to czasami bywa na aukcjach internetowych. Ja raczej myślę że w momencie wpływu pieniędzy na konto.
Witam,
Mam takie pytanko.... prowadzę firmę która produkuje kwietniki ogrodowe z drewna. Do tej pory wystawiłem tylko faktury Vat , ponieważ współpracowałem tylko z dwiema hurtowaniami (sprzedawałem te kwietniki w dużych ilościach (2-5 faktura na miesiąc ale na parę tysięcy)). Teraz chciałbym otworzyć sklep internetowy i sprzedać osobo fizycznym moje kwietniki. Jak to sie ma do kasy fiskalnej muszę ja posiadać? Jestem Vatowcem, na zasadach ogólnych prowadzę Księgę kosztów i przychodów Używam do tego oprogramowania "FAKT"
chce sprzedawac na allegro akcesoria akwariowe i zalozyc DG , czy musze miec kase fiskalna ? prosze o odpowiedz
Witam,
Mam pytanie czy zakładając sklep internetowy i będąc płatnikiem VAT muszę kupić kasę fiskalną. Dziękuję za odpowiedź.
Witam serdecznie,
w załączniku dot zwolnień do Rozporządzenia MF w sprawie zwolnień z obowiązku prow ewid przy zastos kas rejestrujących jest napisane, że czynności zwolnione z obowiązku ewidencjonowania to m.in.: 1. "świadczenie usług na rzecz osób fiz ... o ile łącznie spełnione 2 war: usługa dokumentowana jest FV oraz że w 2008 r liczba tych operacji <50 i odbiorcóww usług < 20" 2. "Świadczenie usług, za które zapłata w całości następuje za pośr poczty lub na rach bankowy po warunkiem, ze z ewid i dowodów jednoznacznie wynika jakiej konkretnie transakcji zapłata dotyczyła. chciałbym się upewnić, czy w przypadku sprzedaży towarów powyższe przepisy nie mają na pewno zastosowania i limit obrotów 40.000 liczę zarówno od wpłat za pośrednictwem banku jak i te gotówkowe? My na każdy zakup wystawiamy FV, także na osoby fizyczne, najwyżej wtedy numeru NIP nie wpisujemy. Za odpowiedź z góry piknie dziękuję.
Cytata Mateusza z innego posta:
"Ależ tam jest wszystko napisane. Przekroczysz 20 000 sprzedaży detalistom w pierwszym roku lub 40 000 w każdym następnym musisz zamontować kasę. Kasę muszą mieć też bez względu na wartość sprzedaży osoby wymienione w ustawie." 1. Przepraszam ale nie widzę w tej ustawie,(choć nawet jej nie rozumiem) kto jest właściwie zwolniony, czy ja będę, jeśli będę sprzedawać na mojej stronie internetowej "wirtualne płatne konta". i nie przekroczę tych kwot podanych w cytacie ?? 2. Jak nie będę musiał montować kasy to jak się z nimi będę rozliczał, na słowo?? 3. U kogo mogę zasięgnąć porady na ten temat poza internetem ?? Odpłatnie lub nieodpłatnie. Ap ropo: W innych krajach nie trzeba wysyłać paragonów do klientów za "wirtualne płatna konta", np. Niemcy, tylko Polska jest tak P******a.
Prowadze indywidualna dzialalnosc gosp. w oparciu o PKPIR jestm vatowcem.
W zeszlym roku handlowalem tylko z firmami - od 2 misiecy sprzedaje towar odbiorcom indywidualnym wystawiajac fakture - sprzedaz zostala dokonana na sume ponad 30tys - materialy budowlane. Pytanie /juz sie pogubilem/- musze miec kase fiskalna czy nie?
w pierwszy roku prowadzenia dzialalnosci sprzedaz nie fakturowana nie moze przekroczyc 20 tys w drugim i nastepnym 40 tys wiec jak masz juz ktorys rok firme to narazie kasa cie nie obowiazuje
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|