|
KASA FISKALNA w firmie, dla kogo kasa fiskalna? - strona 10 |
KASA FISKALNA w firmie, dla kogo kasa fiskalna?
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Firma
Autor
Wiadomość
Sprostowanie do pierwszego postu. Przeglądy kas fiskalnych wykonujemy już co dwa lata, a nie co rok jak to było do tej pory :)
Chciałbym założyć DG i prowadzić księgarnię internetową. Nigdy wcześniej nie miałem zarej. działalności, jestem studentem, czyli w takim przypadku rozumiem, że nie muszę posiadać kasy do momentu, aż sprzedaż wyniesie 20 tys w 1 roku lub 40 tys w kolejnych. Nie mylę się?
"WYKAZ SPRZEDAŻY ZWOLNIONEJ Z OBOWIĄZKU EWIDENCJONOWANIA
Poz. Symbol PKWiU*) Nazwa towaru, usługi (czynności) I. Sprzedaż towarów lub świadczenie usług 34 ex 92 Usługi związane z rekreacją, kulturą i sportem" czyli jeżeli dobrze zrozumiałem prowadząc działalność gospodarczą z zakresu np szkoleń sportowych, imprez integracyjnych - nie mam obowiązku posiadania kasy fiskalnej? pozdrawiam
Witam,
Wynajmuję ladę ze swoimi produktami w sklepie, sklepowa jest zarazem właścicielką sklepu i nie jest u mnie zatrudniona. Czy może obsługiwać moją kasę fiskalną, na której tylko będą sprzedawane moje produkty? Jeśli tak, jaki należało by podpisać rodzaj umowy? Z góry dzięki za odpowiedź
Rozumiem, że:
1. Sprzedaż tylko Vatowcom - kasa niepotrzebna 2. Sprzedaż os. fiz do 20tyś w pierwszym, do 40tyś w następnych latach działalności - kasa niepotrzebna 3. Wyjątki do pkt 2 głównie towary elektroniczne, z metali szlachetnych i muzyki na nośnikach gdzie - kasa jest potrzebna przy pierwszej sprzedaży 4. Sprzedaż os fizycznym pow. 20tys w pierwszym, pow 40tys w kolejnych latach działalności - kasa potrzebna po przekroczeniu progu. Czyli kasa zależy głównie od sprzedaży Vat /nie Vat moje pytanie: 1. Co ze sprzedażą ryczałtowcom? 2. Jeżeli ktoś prowadzi działalność sprzedając tylko Vatowcom, a następnie rozszeża działalność o sprzedaż os. fiz to w pierwszym roku po rozszeżeniu podlega limitowi 20 czy 40 tyś? 3. Prowadząc KPiR i nie prowadząc kasy fa wpisujemy w przychody, a jak ewidencjonujemy sprzedaż os. fizycznym? 4. Jeżeli wprowadzamy kasę (przekroczenie limitu) to wszystkie tranzakcje muszą przejść przez kasę, jeśli sprzedaż dotyczy vatowca to również- najpierw paragon, a potem fa. Paragon zostawiamy u siebie przypinając do kopii fa. Czy dobrze rozumiem? 5. Te same zasady dotyczą sprzedaż internetowej i normalnej? Proszę mnie poprawić jeśli się mylę Z góry dziękuję za odpowiedz na pytania
Witam i od razu przechodzę do rzeczy: planuje rozpocząć małą działalność ma być to sprzedaż internetowa,z początku nie spodziewam się wielkich przychodów i dlatego też nie planuje dokonywać zakupu kasy fiskalnej,do jakiej kwoty jestem zwolniony od posiadania kasy fiskalnej.
Pierwszy rok 20.000 zł, drugi 40.000 zł.
mam pytania odnośnie kas:
1) bedąc na statcji paliw dostalem fakture vat w postaci przypominającej paragon jaki sprzet jest potrzeby by moc drukowac takie faktury? bo zakladam ze musza byc specjalne wymiary faktur itp. 2) prowadząc sklepik spożyczy chce wprowadzic szereg rozwiazan dodatkowych przy kasie czyli druki doladowan do kart, czytnik kart kredytowych itp Co powinien zawierać taki zestaw by spelnial wymogi formalne US? chodzi mi konkretnie o to czy musi byc kasa fiskalna podlaczona pod komputer czy wystarczy drukarka fiskalna, komputer i oprogramowanie? ps jesli to zly temat na zadanie tych pytan to przepraszam i prosze o wyrozumialosc bo jestem tu nowy jako zarejestrowany uzytkownik ;) glownie przegladalem tylko interesujace mnie tematy. Pozdrawiam
musze kupic kase fiskalna .jak sprawa sie przedstawia .nie mam pojecia miałam obsługe kasy.ale nie wiem jak zakupic i co potrzebne.prosze o odpowiedz.
Najlepiej to sprecyzować swoje potrzeby i wg tego klucza dobrać kasę. Nie znam lepszej metody.
Ja używam novitus bravo bazar. Mała poręczna bez problemowa jak narazie. Aha i jedna z tańszych. Udaj się do punktu sprzedaży tam powiedzą ci co i jak z rejestracją jej w urzędzie skarbowym i powinni za darmo zaprogramować sprzedawaną kasę. Pamiętaj żeby nie kupować u nich np papieru do kas. Koszt około 6zł/ rolke. w Makro 60gr:] tak było w moim przypadku
Pozdrawiam
Witam
Zależy czym zamierza Pan handlować? Są grupy towarów np. telefony komórkowe czy też samochodowe części zamienne, gdzie kasa fiskalna jest wymagana bez względu na obrót. Pozdrawiam
Witam, mam taki dylemat, ponieważ sprzedaje części hurtowo na miejscu, wystawiając fakturę VAT, a jak to jest jeżeli bym sprzedawał je na aukcjach czy też w własnym sklepie internetowym? I wysyłał towar kurierem. Mogę wystawiać fakturę VAT (także nie VATowcą – faktura imienna VAT) czy musze mięć kasę fiskalną?
Pozdrawiam Moje PKD: 46.61.Z Sprzedaż hurtowa maszyn i urządzeń rolniczych oraz dodatkowego wyposażenia Ewentualnie mogę dodać 47.91.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet
Mam takie pytanie rozpocząłem działalność gospodarczą 1 listopada i jaki obowiązuje mnie limit na kasę fiskalna 20tyś,czy tylko 10 tyś bo jest to druga połowa roku czy może jest 20tyś podzielone proporcjonalnie na ilość miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej??
Chciałabym się upewnić:
Nie posiadam kasy fiskalnej. W wypadku sprzedaży dla osoby prawnej i firmy zasady ewidencji (zwolnienia od kasy fiskalnej) są te same czyli: Wystawiając fakturę vat dla parafii (kościelna osoba prawna), nie mam obowiązku zakupu kasy fiskalnej ani ewidencjonowania na niej sprzedaży bez względu na wysokość sprzedaży ? Zgadza się?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|