|
KASA FISKALNA w firmie, dla kogo kasa fiskalna? |
|
Strona główna forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Jak ma wyglądać wniosek o odpis 50% wartosci kasy fiskalnej do Urzędu Skarbowego? Chodzi mi o treść tego wniosku.
chce otworzyc sklep internetowy z bizuterią (ale bez metali szlachetnych) i mam pytanie :
czy mam obowiazek posiadania kasy fisaklnej, bo Pani w US powiedziała że musze ją mieć, natomiast po przeczytaniu ustawy (ROZPORZÑDZENIE MINISTRA FINANSÓW1) z dnia 20 grudnia 2007 r.w sprawie kas rejestrujàcych) wnioskuję ze jednak nie musze jej posiadać, a jedynie prowadzić szczegółową ewidencję dowodów zapłaty.
A czytać się nie chce? 3 posty wyżej pisano o tym dokładnie Jeśli coś typu handmade to nie, jeśli srebro, złoto etc to musisz.
no doczytałam... chciałam się upewnić... w skarbówce babka twierdziła co innego ! czy stal chirurgiczną i tytan mogę zaliczyć do hademade ?
Dobre pytanie. Najlepiej weź interpretację (tę płatną), wtedy jesteś czysta jak łza.
Wiecie co tak patrzę, czyta, ustawę o VAT i rozporządzenie w sprawie kas i dochodzę jednak do wniosku, że jednak ta Pani z US, w którym pytałaś miała rację. To Mateusz się myli. Wg tego co tutaj mamy napisane w rozporządzeniu i ustawie o VAT, to jednak osoby, które wytwarzają np tę biżuterię handmade czy jak tam (mimo, że są to elementy pozłacane i posrebrzane) wykonują usługi jubilerskie, tworzą i są dostawcami biżuterii i to nie podlega zwolnieniu z VAT, a dalej idąc od początku obliguje do ewidencji na kasie.
Tak przynajmniej mój skromny umysł to zinterpretował.
trochę to pokręcone :/ nie pociesza mnie fakt że kasa będzie mi potrzebna :/... jednak biżuteria która ja mam zamiar sprowadzać nie jest ani pozłacana ani posrebrzana ;p
To nic. nie jest ona zwolniona z VATu i musisz mieć kasę od początku.
dzwoniłam dziś do Krajowej Informacji Podatkowej aby się upewnić co do tej kasy w moim przypadku... i odetchnęłam z ulgą... jeśli biżuteria którą mam zamiar sprzedawać nie jest wykonana z metali szlachetnych nie mam obowiązku już na początku mieć kase fiskalną... tak więc pan Mateusz się nie pomylił... ufffff
Masz imienną interpretację MF? Jeśli nie to radzę ją zdobyć. Chyba, że nawet nie będziesz sprzedawał/a pozłacanej czy posrebrzanej biżuterii.
Witam !
Czy ktoś mógłby mnie oświecić, czy w wypożyczalni kaset i płyt DVD musi być kasa fiskalna ?? Bo gubię się w tych przepisach :( Z góry dziękuję.
Witam
Prowadzę sprzedaż wysyłkową i od m-ca marca objął mnie obowiązek rejestracji fisklanej sprzedaży. Korzystam z programu Subiekt GT oraz drukarki fiskalnej Elemis Giga. Po przeczytaniu FAQ z początku postu mam kilka wątpliwości:
Oryginał paragonu fiskalnego powinien być dołączony do oryginału faktury VAT (czyli wydany kupującemu) czy do kopii faktury VAT (pozostaje w firmie)?
Słyszałam, że teraz dopuszczalna jest też elektroniczna rejestracja. Jeżeli tak, to może ktoś się orientuje jak tego dokonać?
Czy dotyczy to także drukarki fiskalnej? Co zrobić w przypadku kiedy z winy urządzenia zostały wydrukowane dwa paragony fiskalne o kolejnych numerach do tej samej sprzedaży, na raporcie dobowym także wykazana jest ta "dodatkowa" sprzedaż? I jeszcze jedno: kiedy należy fiskalizować sprzedaż na drukarce - przy wysłaniu zamówienia czy przy wpływie zapłaty na konto? Tutaj księgowi mają różne zdania.
Paragon dajemy kupującemu,a jeśli chce fakturę zwraca paragon,który dołączamy do kopii faktury
program Subiekt ma taką opcję "zwrot do paragonu".musisz opisać dlaczego jest korekta.Jeśli wina systemu to tak piszesz.jeśli towar zwraca klient musi ci podpisać otrzymanie gotówki.Korekty księgujesz normalnie jak raporty,ze znakiem minus sama piszesz,że są rożne szkoły,moim zdaniem przyjmij jeden sposób fisalizacji,chociaż ja opowiadam się za "data wydania towaru"
Aby wydać fakturę na podstawie paragonu klient MUSI nam oddać oryginał paragonu, rejestracja elektroniczna ma być, zamiast wydruku na koniec dnia będziesz przesyłała na dysk komputera, kasa fiskalna to też drukarka. Co zrobić jak jest zły paragon? Anulować go w zeszycie paragonów.
|
|