|
Kawiarenka internetowa w szpitalu. |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Jak myślicie czy otworzenie kawiarenki internetowej w szpitalu to dobry pomysł? W szpitalach siedzi mase ludzi którzy się poprostu nudzą więc może otworzenie kawiarenki miałoby sens? Oczywiście wiąże się to z wynajęciem od szpitala lokalu, oriętujecie się ile średnio kosztuje dzierżawa lokalu w szpitalu?
Dość ciekawe, będąc w szpitalu kilka dni bardzo brakowało mi dostępu do sieci, na szczęście kolega z sali miał laptopa + kartę EDGE i pożyczył mi go na chwilę. Ale czy pacjenci będą mogli iść do takiej kawiarenki?
Ja też ostatnio byłem w szpitalu i właśnie tam pomyślałem o tym. W większości szpitali pacjenci którzy mogą chodzić, chodzą po całym szpitalu a nie tylko po samym oddziale, więc chyba nie byłoby problemu z klientami.
nie do konca... wejdz do szpitala i zobacz ile ludzi bedzie mialo ochote z tego korzystac... niestety bylem w szpitalu 3 tygodnie.. no i obijalem sie glownie wsrod robotnikow ktorych jedynym tematem bylo jak zoske w sklepie no tego tamtego... dobrze ze byl jeden studnet to mialem z kim pogadac... inaczej bym zwarjowal... ale jakby byla taka knajpeczka tam to bym tam byl 16h/dzien....
Pytasz o cene wynajmu lokalu w konkretnym miejscu. No na to pytanie to odpowie Ci dyrektor szpitala. W każdym przypadku bedzie to inaczej więc najprościej podejśc zaproponowac i zapytać. Odwagi i stanowczości.
Pomysł na biznesik wydaje się dobry. Fotodetal, widocznie trafiłeś na taki oddział w takim czasie, nie powinieneś generalizować. Powodzenia
Dołącz do tego jakieś gry zręcznościowe, z samej sieci nie wyżyjesz. W końcu to tylko szpital(choć nie wiemy jak duży). Ale pomysł godny uwagi i rozwoju. Powodzenia
;) w każdym szpitalu jest już jakaś kawiarnia, można by dogadać się z jej właścielielem i wstawić na początek dwa kompy i zobaczyć co będzie ;) sama kafejka netowa chyba by na siebie nie zarobiła? ;)
Owszem zarobiła. Nawet nie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić jak bardzo potrzebny jest nam internet. W Poznaniu na dziecięchych oddziałach jest przynajmniej jeden komputer z połączeniem do internetu(sponsoruje to TP) ale na oddziałach dla dorosłych o czymś takim nie słyszałem. Myślę, że to genialny pomysł.
Myślę że największy sens miałoby to w szpitalu gdzie jest oddział dziecięcy, w końcu każdy (no może prawie każdy) dzieciak ma w domu komputer i w szpitalu gdzie szczególnie człowiek się nudzi dzieciaki przychodziłyby na internet czy gry.
przeczytaj reszte postow w temacie zanim wyrazisz swoje zdanie
kryniu, hemoth wypowiadał się jako 3 w tym temacie, więc sądzę, że wszystkie posty przeczytał. I zupełnie nie rozumiem czego się czepiasz.
Z drugiej strony wiekszosc chorych w szpitalu to osoby starsze malo jest takich w wieku 18-40 lat ktorzy by chcieli kozystac z netu
trzeba by rozeznac sie w sytuacji jakie jest zapotrzebowanie na ile stanowisk i jakie koszty
Pomysł naprawdę godny uwagi. Jeśli zwykłe stacjonarne komputery z internetem by wypaliły i zarabiały na siebie to proponowałbym pomyśleć o laptopach również z dostępem do sieci. Ci pacjenci, którzy by nie mogli chodzić po szpitalu to również mieliby dostęp do sieci. Niektórzy po prostu muszą korzystać z internetu i mieć kontakt ze światem. Niestety nie wiem jakby to wyglądało w praktyce, czy dyrektor szpitala zgodziłby się, bo nie wiem czy bezprzewodowy internet nie robiłby jakichś zakłuceń w działaniu jakiejś specjalistycznej aparatury.
Jeśli się nie mylę będziesz mieć godziny ograniczone do działania czyli np. od 9 do 19, czyli 10 godzin dziennie. Przyjmijmy stawkę 3 zł na godzinę. Co daje nam 30 zł razy 10 godzin dziennie 300 zł, miesięcznie 9000 zł. A wątpię by non stop byli chętni.
Wiec jeśli uda się zrobić połowę obrotu czyli 4500 zł będzie super. Koszty: Wiadomo, zus, prąd (trochę to kosztuje) dzierżawa-pewnie z 1000 zł jak nic, dziś dzierżawa poniżej 1000 zł jest mało spotykana. Amortyzacja komputerów do tego dochodzi. Bo po 3-5 lat możesz je sprzedać za 200 zł. A wydać z 2000 zł musisz z pewnością. Więc gdyby liczyć iż wytrzymają 5 lat, a musisz wydać 22 tysiaki, to na miesiąc amortyzacja wypada ok. 370 zł. Interes całoroczny, bo przecież ludzie chorują i latem również.
I tego się najbardziej obawiam! Ale myślę że te wyliczenia które powyżej opisałem będą realne. Reasumując na moje oko koszty wraz z amortyzacją ok. 2500- 3000 zł. Zależy jaki zus będziesz płacić. Wydaję się opłacalne, ale ja sam osobiście bym się za to nie brał. W sumie najbardziej by się opłacało jeśli ktoś ma jakąś kawiarnie (jedzenie, kawa) i dodatkowo sobie to dokoptuje.
Też myślałem nad założeniem kawiarenki internetowej tylko że nie w szpitalu a w wiosce liczącej 6100 tys. ludzi, 7 szkół podstawowych , 1 gimnazjum mowa o Opinogórze więc możliwe że i turystyka ma szanse się tam rozwinąc (pałacyk Krasińskich itp) ,średnie dochody na osobe 1200zł , oczywiście z dostępem do sieci nie jest tam najlepiej i gdyby powstała jedna kawiarenka inne raczej by nie powstały . Co o tym myślicie ??
Mam takie pytanie co do vat-u czy nie lepiej jest zrezygnowac z ulgi i odrazu byc vatowcem??? Przecież gdy np zakupie 12 komputerów za 30.000 tys. zł będe mógł odliczyc od tego zakupu 22% vatu??? czyli 6600zł I jeszcze jedno pytanie czy do prowadzenia kawiarenki potrzebna jest kasa fiskalna?? czy prowadzenie książki przychodów i rozchodzów????
|
|