Witam,
Prosze o pomoc w podjeciu zyciowej decyzji, poniewaz mam 20 lat i dzieki wyjazdom corocznym do pracy na swoim koncie widze sume ok 40 tys. zl i postanowilem ze w swoim rodzinym miescie (40 tys mieszkanicow) chcialbym otworzyc kawiarnie lub miejsce gdzie luydzie podczas zakupow moga usiasc wypic kawe, herbate, zjesc lody czy ciasto itp.
Mam mozliwosc wynajecia lokalu (ok 100 m2) przy jednej z glownych ulic gdzie mieszcza sie sklepy oraz restauracje i codziennie wielu ludzi spaceruje wieczorami po deptaku który jest niedaleko, szczegolnie latem, jednak nigdzie nie mozna napic sie kawy, cieplej czekolady i spedzic milo czas.
Wiec postanowilem ze mozna byloby otworzyc kawiarnie gdzie serwowalbym kawe w cenie 3,5-4 zl, oczywiscie w moim asortymecie ktory moglbym zaproponowac potencjalnym klientom bylyby ciastka i lody a w pozniejszym czasie chcialbym poszerzyc mozliwosci lokalu o jakies wina, drinki, piwo ale pierw chcialbym sie skupic bardziej na kawie i ciastkach bo do tego nie potrzebowalbym licencji, pozwolen itp. wiec rowniez koszta z otwarciem takiej inwestycji bylyby mniejsze. Jesli chodzi o pracownikow to wieczorami moglbym osobiscie pracowac a rano w zwiazku ze jestem studentem zatrudnilbym kogos do pomocy np. od 10-16 lub 18.
Moja wizja lokalu to kilka stolikow z krzeslami, w pewnej czesci sali sofy i stoliki. Oczywiscie mila muzyka w tle i unoszacy sie zapach kawy w powietrzu. Rowiniez chcialbym zeby byla mozliwosc podlaczenie sie z internetem w pewnej czesci sali dla klientow.
A teraz kwestia finansowa i tu juz nie mam takiej koncepcji poniewaz nie wiem dokladnie ile musialbym placic za wynajem takiego lokalu w centrum miasta ale mysle ze byloby to ok 4-5 tys zl. plus pensja pracownika i ochrony, telefon itp. Oczywicie przed otworzeniem lokalu chcialbym sie rozreklamowac, poroznosic ulotki z informacja o lokalu i oferta.
Oczywiscie mam nadzieje ze dostane dofiansowanie na taka dzialalnosc no i nie ukrywam ze rodzice tez moga mi pomoc w duzym stopniu.
Z gory dziekuje za uwagi i spostrzezenia, szczegolnie osob ktore prowadza taka kawiarnie itp.