Jestem niepełnoletni i gram na wirtualnej giełdzie choć mam zamiar grać żywą gotówką
mam takie pytanie kiedy akcja przez nas kupiona straci ważnośc czyli jeśli kupię akcję to jaki mam czas na jej sprzedarz??
|
KIEDY KUPIONE AKCJE WYGASAJĄ? |
KIEDY KUPIONE AKCJE WYGASAJĄ?
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Jestem niepełnoletni i gram na wirtualnej giełdzie choć mam zamiar grać żywą gotówką
mam takie pytanie kiedy akcja przez nas kupiona straci ważnośc czyli jeśli kupię akcję to jaki mam czas na jej sprzedarz??
Akcja nie traci wazności. Możesz sobie kupic i trzymac ile chcesz.
Z 2 zastrzeżeniami: 1. Spółka upadnie z likwidacją jej majątku (czyli nie dotykaj bankrutów). 2. Spółka zostanie wycofana z giełdy (czytaj komunikaty). 3. Jeśli spółka emituje prawa poboru, wartość bieżąca akcji może się gwałtownie obniżyć - otrzymujesz za to tzw. prawa poboru, które faktycznie po ustalonym terminie wygasną jeśli z nich nie skorzystasz lub ich nie sprzedasz. To zdarza się dośc często, także jak coś kupisz, to tego pilnuj. Powyższe sytuacje zdarzają się czasami (w 2007 bankructwa to kilka spółek z ponad 250 notowanych, wycofania także kilka, emisje za to już kiladziesiąt - ale tutaj trzeba po prostu pilnować kalendarza i komunikatów spółki). pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments dzieki za odpowiedz, czyli z tego wynika że na gpw nie jest tak łatwo stracić ponieważ można czekac dopuki spólka nie wzrośnie ,. Dobrze rozumiem?
Mniej więcej. Stracić jest superłatwo... jeśli ktoś natomiast "kisi" stracone akcje, to zazwyczaj albo sprzeda je na dużej stracie (np. 50%), albo na zero... więc tą strategię odradzam. pozdrawiam Karol Szczepański ProLans Investments ... na nowojorskiej giełdzie są (były) spółki których akcje spadły kilkadziesiąt lat wcześniej i do tej pory nie weszły na poprzedni poziom, także kiszenie akcji jest dość ryzykowne.
Sprawdź również podobne tematy:
- Przedmioty kupione z dotacji
- JAK ZAKSIĘGOWAĆ PRZEDMIOTY KUPIONE Z DOTACJI? - AUTO KUPIONE NA HANDEL- podatek - Oprogramowanie kupione przez internet - Czy mogę do firmy zabrać coś co mam prywatnie kupione? - Czy w sklepie moge sprzedawac rzeczy kupione na allegro? - Swastyka - kiedy można, a kiedy nie? - Kiedy faktruy vat a kiedy rachunki - Akcje TVN Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|