Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym abyście udzielili mi odpowiedzi na moje pytania związane z otwarciem własnego interesu a mianowicie zakładu zajmującego się przetwórstwem mięsa.
Na początek chciałbym powiedzieć że mam recepturę oraz człowieka z doświadczeniem w przemyśle wędliniarskim i chodzi mi tutaj o mojego tatę i jego swojską kiełbasę, bez konserwantów, zrobioną tylko i wyłącznie na bazie naturalnych składników, naturalnie wędzoną. Jeśli chodzi o smak produktu oraz trud jaki trzeba włożyć w jego wytworzenie to nie jest problem. Od wielu lat co jakiś czas tato robi swojską kiełbasę dla rodziny oraz znajomych. Nie spotkałem się jeszcze z negatywną opinią. Ja jako młody człowiek chciałbym troszeczkę wykorzystać to co on potrafi i zorganizować mały interes rodzinny :)
A teraz interesujące mnie kwestie:
Zastanawiam się jakie warunki muszę spełnić aby mój mały zakład spełnił wszelkie normy unijne oraz aby mój produkt został dopuszczony do sprzedaży.
Jeśli ktoś z Was miał już do czynienia z takim biznesem i mógłby się podzielić wszystkim co wie byłbym wdzięczny.