|
Kierunki studiów |
Kierunki studiów
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam i zarazem przepraszam iż tutał doszukuje sie potrzebnej mi wiedzy, ale uważam iż jest na tym forum sporo ludzi którzy obracaja sie w dużych firmach. A więc przechodze do tematu. Za rok zdaje mature i nie wiem zbytnio z czego mam narazie jestem w LO na profilu mat-fiz-chem.Tak sie zastanawiem jakie zawody politechniczne są poszukiwanie i dobrze płatne, więc do was kiruje prośbe o doradzenie mi.Z góry wszystkim dziekuje
inżynierów jest coraz mniej - niż demograficzny itd. wiec raczej co nie wybierzesz powinieneś jakąś robote znaleść ;]
najłatwiej coś swojego rozkrecić po inzynierii lądowej - studia dość trudne + do tego 3 lata praktyki żeby zdobyć uprawnienia budowlane, potem np. zostać projektantem drug. Na początku kasy na utrzymanie i dostatnie zycie wystarczy a potem jak dobrze to zaplanujesz to tylko pieczątke będziesz dawał swoją a robił będzie za Ciebie kto inny i bedziesz żył na dobrym poziomie ;)
Mało jest osób które znają się na obsłudze i serwisie różnych maszyn w szpitalach. W polskich szpitalach nie ma dużo nowości więc serwis takich urządzeń jest poszukiwany i drogi. Najlepiej pracować w jakimś dużym mieście lub w prywatnej klinice. Nie pamiętam nazwy tego kierunku, ale chyba WAT prowadzi taki kierunek.
Idź tam gdzie cie interesuje, coś w miarę praktycznego, (a nie np Kultura Orientu). To co dziś jest na topie, za 6 lat nie będzie. Jak będziesz dobry w zawodzie to zawsze dasz radę, niezależnie od rodzaju profesji.
Zdaje sobie sprawę, że średnio pomogłem tym postem. Trzymam kciuki, moja siostra też ma za rok maturę, ale ona do wojska chce iść :P
Dziekuje za pomoc
Co ?
to co miałeś na myśli o tych serwisach medycznych to chyba inżynieria medyczna ale z tego co mi wiadomo na ten kierunek progi są bardzo bardzo wysokie
A co sądzicie o programowaniu obrabiarek i urządzeń technologicznych ?
powiem tak, musisz wybrać taki kierunek w którym po części siebie widzisz, mam na mysli taki kierunek który Cie zaciekawi albo chociaż nie zniszczy totalnie. Studia mniej więcej trwają 5 lat, a to duzo czasu w Twoim życiu i szkoda to zmarnować, jeśli masz się męczyć przez ten czas na jakimś kierunku studiów po którym nie wiesz co masz z sobą zrobić itd to to nie ma sensu. Zycie jest zakrótkie żeby tracić aż 5 lat. Popytaj znajomych lub poprostu osoby które chodzą na dany kierunek którym się interesujesz i niech Ci o nim troche opowiedzą, to jest chyba najlepsze wyjście.
Ja jestem na zarządzaniu, a specjalizacja International Business. Cała moja rodzina doradzala mi, żebym poszedł na politechnikę. Dostałem się na Automatyke i Robotyke i na Metalurgię, ale to olałem i dobrze mi z tym. Ja np nie wyobrażam siebie siedzącego w jakichś kablach, stertach projektów i w ogóle....
Tylko należy pamiętać że po zarządzaniu trzeba coś robić ;) a jak nie ma się ani rodzinnej firmy ani kasy na jakiś dobry stary to kierunek nie jest najlepszy;D chyba że ma się dobre znajomości to też pomaga.
ja też nie wiedziałem co mam robić po liceum teraz jestem na 2-gim roku politechniki. Interesowała mnie mechanika jak i ekonomia nie wiedziałem gdzie mam iść i gdzie po tym znajdę prace, ale zainteresowałem się tym trochę i znalazłem idealny który łączy ekonomie z mechaniką :) kierunek nazywa się zarządzanie i inżynieria produkcji :D polecam :)
proponuje cos co przydalo by sie przy produkcji broni/materialow wybuchowych, to jest i zawsze bedzie dobrze platny biznes...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kierunki studiów": - Menedżerskie kierunki studiów - finansowanie studiów?! - kierunek studiów - Wybór kierunku studiów - jaki kierunek studiow?
• Strona 1 z 1
|
|