Witam!
Namnożyło mi się w kilku ostatnich dniach sporo wątpliwości dot. działalności gospodarczej którą chciałbym otworzyć w ciągu najbliższych tygodni. Zacznę od początku:
1. Kiedyś, jakieś dwa lata temu zawiesiłem działalność gospodarczą z której nie osiągnąłem żadnych przychodów, to był niewypał(samozatrudnienie w Plusie jako handlowiec). Nie wnosiłem wtedy o żadne dofinansowania itp.
2. Nie wiem czy ta działalność jakoś automatycznie wygasła po jakimś czasie, bo zawieszając ją nie określałem czasu na jak długo ją zawieszam.
3. Aktualnie mieszkam/wynajmuję mieszkanie we Wrocławiu, zameldowany jestem na opolszczyźnie.
4. Wpadłem kilka tygodni temu na pomysł biznesu, który wydaje mi się być niezłą opcją, poznałem człowieka z którym chciałbym się podjąć tej działalności. On jest zameldowany we Wrocławiu, ja nie.
5. Chcielibyśmy założyć jakiś rodzaj spółki, ale takiej(z racji tego że nie znamy się dobrze), która w przypadku rezygnacji/kłopotów jednego z nas, pozwoli drugiemu zatrzymać połowę kapitału ewentualnego. Oczywiście w firmę wkładamy po równo, póki co z pieniędzy które uda nam się uzyskać od rodziców/bliskich, itp. Jaką formę działalności moglibyśmy zarejestrować i jak wygląda procedura.
6. Chcemy starać się o jakieś dotacje. Nie ukrywam, że biznes jest dość pilny, bo to nisza na polskim rynku i to ostatnie tygodnie kiedy możemy ruszyć z działalnością, nim konkurencja się umocni. Nie wiem czy będąc zameldowanym na opolszczyźnie mogę starać się o dofinansowanie, kiedy firma ma być zarejestowana we Wrocławiu. Czy dofinansowanie może jest uzależnione od miejsca zarejestrowania firmy? Czy możliwe jest dla jakiejś formy spółki(jaką chcemy założyć)?
7. Od czego w ogóle zacząć? Na pewno na początek będzie to firma działająca głównie na polu sprzedaży w internecie, chcemy jedynie wynająć niewielkie biuro na sprawy administracyjne, może w przyszłości salon/sklep stacjonarny.
Proszę Państwa o pomoc i dziękuję za wszelkie informacje!
Pozdrawiam!