Witam,
W zwiazku z tym ze jestem w trakcie tworzenia firmy, mam do Was kilka pytan.. ;)
1) Ktory bank na rachunek firmowy polecicie ? Wiem ze mozna miec wiecej niz jeden, stad moj wybor pada na BPH i ING. Czy dobrze wybieram ? Wybor padl na nie, poniewaz BPH ma atrakcyjne warunki kredytow, i lini kredytowych dla nowo powstalych firm. Z ING sprawa ma sie podobnie.
2) Telefon - na abonament ? Jezeli tak to gdzie, Era, Orange, Plus ? Osobiscie myslalem o opcji Play na karte i doladowaniach za 150zl, poniewaz drugie tyle dostajemy za darmo. Jezeli abonament to w jakiej sieci i za ile na miesiac przy opcji zeby bylo korzystnie dzwonic na Ere i inne sieci. Osobiscie slabo znam sie na ofertach abonamentowych.
3) Kasa fiskalna. Wiem ze temat kas byl wiele razy poruszany, ale juz nie pytam czy musze ja miec bo raczej to bedzie u mnie wymagalne, aczkolwiek nie wiem jaki model i w jakiej cenie ? Cos taniego a zeby bylo dobre :) Moja dzialalnosc to handel i uslugi i obrot na pewno bedzie wiekszy niz 20tys, stad chyba mam obowiazek takowa kase zalozyc.
4) Dotacja z urzedu pracy. Jestem w trakcie pisania wniosku i chcialem zapytac czy komisja moze przyczepic sie do moich propozycji zakupu:
a) Laptop - czytalem ze lepiej wpisac stacjonarny, aczkolwiek takowy posiadam a laptop ma sluzyc mi do prezentacji moich uslug czy produktow bezposrednio u klienta, itp. Mozna powiedziec ze jest wymagany
b) Telefon komorkowy - moge tam wrzucic ? Jezeli tak czy moge np, wrzucic tam umowe z telefonem na abonament ?
c) Plecak/sportowa torba - potrzebna, poniewaz do czesci klientow bede chcial dojsc osobiscie w ramach takiej uslugi w mojej firmie. Tzn, bezposrednio bede chcial na poczatku dostarczyc towar do domu klienta.
d) Aparat cyfrowy - potrzebny do robienia zdjec produktow, chociazby zeby wystawic na allegro
e) Programy komputerowe - typu platnik i cos do rozliczenia sprzedazy, przychodow i rozchodow
f) Biurko i fotel - potrzebne, chyba problemow nie beda robic ?
g) Drukarka - rowniez potrzebna
h) Polki sklepowe - potrzebny zebym mogl trzymac na nich towar. Zostana wmontowane w sciane w magazynie, na ktory przerobie jeden z pokojow w mieszkaniu.
i) Artykuly biurowe - typu jakis papier do drukarki, dlugopisy, segregatory, pojemniczki, itp
I chyba to wszystko, narazie ;) Zapewne znajdzie sie tego wiecej, ale w obecnej chwili to chyba najwazniejsze sprawy dla mnie. Z gory, wielkie dzieki za ewentualne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Niedźwiecki