Witam wszystkich!
Mam dopiero 20lat i w tym roku skończyłem technikum budowlane teraz będę studiować budownictwo zaocznie i postanowiłem założyć indywidualną działalność gospodarczą. Delikatnie mówiąc nigdy nie bylem stałym bywalcem na lekcjach przedsiębiorczości dlatego zmuszony jestem prosić Was o pomoc w rozwianiu kilku wątpliwości. Planuje wykonywać i sprawdzać rożnego rodzaju kosztorysy (do tego nie trzeba mieć uprawnień budowlanych). Wiem ze w sytuacji w której moja działalność nie będzie moim jedynym źródłem dochodów zwolniony bym był z płacenia tych obowiązkowych składek ZUS i tu pojawia się pierwsze pytanie. Czy sam fakt posiadania działalności zobowiązuje mnie do jakichś stałych opłat? Dokładnie chodzi mi o to czy w momencie w którym interes nie będzie "się kręcić" ONI dalej będą mnie okradać? Następne pytanie tyczy się jakichkolwiek dotacji na rozpoczęcie działalności, mógł bym się o jakieś starać jak nie jestem bezrobotny i nikogo nie będę zatrudniać itp? Jak będę miał więcej wątpliwości będę zadawać pytania w tym samym temacie.
Z góry dzieki.
Radek