a czemu np. allegro nie przysłało mi nigdy paragonu??
czy nie jest tak że jak się płaci np przelewem to nie trzeba paragonów bo jest dowód w banku?
|
Kilka pytań o firmę informatyczną - strona 2 |
Kilka pytań o firmę informatyczną
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
a czemu np. allegro nie przysłało mi nigdy paragonu??
czy nie jest tak że jak się płaci np przelewem to nie trzeba paragonów bo jest dowód w banku?
Nie jest tak.
Ale przecież rachunek już każdy ma dokonując w sklepie internetowym.
I czy rachunkiem można nazwać świstek napisany w wordzie lub odręcznie
Coś mi tu nie pasuje panie Mateusz
przykłady: doładowania np serwis blue pl - nigdy nie przysłał mi paragonu aczkolwiek jest opcja żeby zaznaczyć czy chce fakturę wszelkiego rodzaju serwisy społecznościowe - czy fotka albo nasza klasa wysyła wszystkim użytkownikom którzy wykupili konta premium rachunki ? Tego jest mnóstwo serwisów np. randkowych jest na pęczki i nie słyszałem aby któryś z nich wysyłał faktury a to zdajesie podobna sytuacja jak w tym temacie Nawet większość firm hostingowych ( oczywiście mam na myśli te zarejestrowane w Polsce ) nie wysyła swoim klientom żadnych rachunków - po zamówieniu usługi leci pro forma na e-mail i tak to się kręci. Jedynie nieliczne firmy wysyłają faktury listem papierowym - nawet taki gigant jak OVH nic nie wysyła PS. mase usług w sieci kupuje i mógł bym takich przykładów znaleźć dużo, dużo więcej ...
Polska to taki wspaniały kraj , w którym czasami ciężko się połapać co wolno robić, kiedy i jak :-)
Jeżeli chodzi o allegro to jest wkurzające, ze nie dają faktur..ale fakt jest taki, ze oni nie są zarejestrowani w Polsce. Moja księgowa mówi, że "co urząd skarbowy to inne przepisy" W jednym urzędzie się nie doczepią a w innym za to samo dostaniesz karę. Najlepiej udać się do Urzędu Pracy lub innej podobnej instytucji i skorzystać z darmowych usług "księgowej, prawnika, doradcy" Są takie dyżury w każdym większym mieście. Warto popytać kilku doświadczonych osób i zobaczyć co powiedzą. Ja niestety ci nie pomogę bo nie sprzedaje detalistom, a jak sprzedawałam to miałam kasę fiskalną i niestety musiałam się rozliczać i wszystkim wysyłać "papierki", bo w księgowości nadal liczą się papierki a nie faktury elektroniczne.
Od maja 2010 (wyrok NSA) można przesyłać fakturę w pdf-ie.
Czyli wbijasz w kasę, drukujesz fakturę (KOPIĘ), zszywasz paragon dla nabywcy z tą kopią wysyłasz mailem fakturę (ORYGINAŁ) w pdf-ie.
Sytuacja którą opisałem ma miejsce od kilku lat (praktycznie odkąd sięgam pamięcią) a nie od maja
Od maja jest 100% legalna. Wcześniej niektóre Urzędy Skarbowe kwestionowały możliwość odliczenia VAT przez odbiorcę na podstawie faktury w pdf-ie.
Zresztą nawet gdyby tak nie było sprzedawca narażałby się wyłącznie na niewielką grzywnę za wykroczenie (!) za nieprawidłowe prowadzenie ksiąg - oczywiście gdyby prawidłowo odprowadzał podatek. Przy 1000-u listów miesięcznie i tak kara byłaby mniejsza niż koszty wysyłki.
Masz racje takie sa realia a prawo w tym kraju pozostawiam bez komentarza ...
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Kilka pytań o firmę informatyczną - strona 2": - Założyłem firmę [kilka pytań] - Zakładamy firmę, kilka pytań. - Chcę otworzyć firmę, ale mam kilka pytań. - Chcę założyć firmę handlową, kilka ważnych pytań na początek - Poszukiwany inwestor w firmę informatyczną (software)
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|